Frankrikes kommuner

Från Wikipedia
Karta över de 36 569 kommunerna i France métropolitaine.

Kommunen (franska: commune, pluralis: communes) är den minsta administrativa indelningen i Frankrike. År 2008 fanns 36 569 kommuner i France métropolitaine och 212 i de utomeuropeiska områdena. En fransk kommun kan vara en storstad med 2,2 miljoner invånare som Paris, en småstad med 10.000 personer, eller bara en liten by på 10 personer.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Före revolutionen 1789 var paroisse (socken, församling) den minsta enheten i Frankrike. Det fanns uppemot 60 000 av dem i riket. En socken bestod typiskt av kyrkan med kyrkbyn och omgivande jordbruksmark. Det stora antalet socknar hänger ihop med befolkningens storlek: Frankrike var med omkring 25 miljoner invånare i slutet av 1700-talet Europas folkrikaste land, att jämföra med sex miljoner i England och två miljoner i Sverige. Om den franske monarken sades, att han regerade över "ett land med hundra tusen kyrktorn".

Den 14 juli 1789, på kvällen efter stormningen av Bastiljen, upprättades Pariskommunen i Paris stadshus, Hôtel de ville, som ersättning för stadens gamla styrelse. Ett medborgargarde upprättades för att skydda kommunen. I många franska städer följdes exemplet från Paris, och egna kommuner och medborgargarden upprättades. Den 14 december utfärdade Frankrikes nationalförsamling en lag som inrättade kommunen som den minsta administrativa enheten i landet. Lagen stödde dessa självständigt skapade kommuner, men också bildandet av fler kommuner. Idén var högst revolutionär: inte bara i städer, utan också i landsbygdssocknarna bildades kommuner. Frankrike fick nu, utan några undantag, en enhetlig administrativ indelning: riket indelades i departement, som vart och ett indelades i ett antal arrondissement, som indelades i kantoner, som indelades i kommuner.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]