Frankrikes politik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Frankrikes politik präglas av det semi-presidentialistiska statsskicket, där presidenten har långtgående maktbefogenheter men parlamentets stöd krävs för regeringsutövning. Frankrike har också en rad olika politiska nivåer utöver den nationella nivån, däribland regioner, departement och kommuner, till vilka viss makt har decentraliserats.

Det senaste presidentvalet hölls i april och maj 2012, då socialisten François Hollande valdes till president efter den liberalkonservative Nicolas Sarkozy. Nästa val till parlamentet, nationalförsamlingen, är planerat till april/maj 2017.

Framträdande politiska aktörer[redigera | redigera wikitext]

Frankrikes politiska debatt har sedan 2000-talets början präglats av de två stora partierna liberalkonservativa Union pour un Mouvement Populaire (UMP) och Socialistiska partiet (PS). UMP är ett högerparti med rötter i den franska politiska traditionen kallad gaullism efter den tidigare presidenten Charles de Gaulle. Partiet har marknadsliberala och socialkonservativa inslag.

Socialistpartiets inflytande i fransk politik har varierat över tiden. Partiet har innehaft presidentposten vid två tillfällen, dels under François Mitterrand mellan 1981 och 1995, dels under François Hollande sedan 2012. Under president Jacques Chiracs mandatperiod satt dock socialistpartiet i regeringsställning trots att presidenten var konservativ. I de tre presidentvalen 1995, 2002 och 2007 misslyckades dock partiet med att samla övriga vänsterpartier bakom den egna kandidaten och förlorade valen.

Utöver de två största partierna finns flera mindre partier, däribland det högerextrema Front National, det liberala Demokratiska rörelsen, Franska kommunistpartiet och det gröna partiet Europe Écologie. Eftersom valsystemet till nationalförsamlingen baserar sig på majoritetsval i enmansvalkretsar, missgynnas de små partierna till förmån för de stora. Däremot är valen till Europaparlamentet proportionella.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]