Film i Frankrike

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fransk film)
Hoppa till: navigering, sök

Fransk film har gamla traditioner. Många av filmens pionjärer kom från Frankrike: bröderna Lumière som gjorde världens första filmer,[1] Émile Cohl som gjorde den första animerade filmen, samt Georges Méliès och Alice Guy-Blaché som båda var föregångare i att experimentera med tekniken.

Under mellankrigstiden var Abel Gance, Marcel Pagnol, René Clair, Jean Renoir, Marcel Carné och Jacques Feyder några framstående namn.

På 1960-talet kom den franska nya vågen att bli en av de viktigaste strömningarna inom filmen. Idag är den franska filmindustrin den europeiska filmindustri som har det största antalet sålda biljetter. Utländska filmer som visas i Frankrike dubbas i regel till franska. Den franska staten har dessutom vissa lagar som säger att en viss procent film som visas på TV måste vara fransk, detta för att skydda den franska kulturen.

Jean-Luc Godard, en kontroversiell anti-borgerlig regissör som gjort filmer som till exempel Utflykt i det gröna (en absurd road-movie som utspelar sig längs en motorväg), är en av de framstående regissörerna i den franska nya vågen. Andra berömda representanter är François Truffaut, Agnes Varda och Claude Chabrol.

Det var i Frankrike man formulerade teorin om filmregissören som auteur (begreppet myntades i filmtidningen Cahiers du cinéma 1954). En auteur är enligt teorin den som med sina avsikter utformar filmen i alla avseenden. Den franska nya vågens regissörer försökte skapa sina filmer i enlighet med denna teori. En motstående teori är den om "författarens död" som formulerades av fransmannen Roland Barthes 1968 i essän "La mort de l’auteur", enligt vilken det är betraktarens tolkning som skapar filmens mening. Regissörens avsikter är då inte avgörande.

Utlandsfödda filmskapare som polackerna Krzysztof Kieślowski och Roman Polanski har varit verksamma inom fransk film.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riding, Alan (28 februari 1995). ”The New York Times”. ISSN 0362-4331. http://www.nytimes.com/1995/02/28/movies/the-birthplace-celebrates-film-s-big-1-0-0.html. Läst 1 november 2015.