Franska Västindiska kompaniet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
karta över Franska Nordamerika
karta över Nya Frankrike

Franska Västindiska Kompaniet (franska Compagnie des Indes Occidentales Françaises), var ett franskt handelskompani grundad 1664 som ägde och förvaltade de franska områden Nya Frankrike, Louisiana och Akadien i Nordamerika samt områden i Västindien, främst Hispaniola, Guadeloupe och Martinique, innan dessa 1674 övertogs av Frankrike och då gjordes till officiella kolonier.

Företaget[redigera | redigera wikitext]

Franska Västindiska Kompaniet grundades i maj 1664 i Le Havre av den franske finansministern Jean-Baptiste Colbert på uppdrag av kung Ludvig XIV. Målet var att utveckla handel med de franska områden i Nord- och Sydamerika (främst kring Cayenne) och kompaniet erhöll ett handelsmonopol. Kompaniets förvaltning inkluderade även de franska områdena i Afrika kring Senegal och Guinea.

Kompaniet hade från början en stark ekonomi då den i princip var statlig, och inom 6 månader förfogade kompaniet redan över 45 fartyg. Handeln byggde dock främst på odlingsprodukter som tobak, bomull och framför allt sockerrör från Västindien till Europa.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De olika områden bland de Små Antillerna tillhörde tidigare Compagnie de Saint-Christophe som grundats 1625 av Richelieu. Kompaniet genomgick olika omstruktureringar, bland annat som Compagnie de la Nouvelle-France men gick slutligen bankrutt 1649. De flesta områden såldes då och fick privata ägare. Inför etablerandet av det "Franska Västindiska Kompaniet" återköptes områdena av Frankrike.

Det Fransk-nederländska kriget störde handeln avsevärt och tärde hårt på kompaniets ekonomi. Handelsmonopolet skapade även ett stort missnöje bland befolkningen i Små Antillerna som hade en lukrativ smuggelhandel med nederländarna i området.

Finanserna försämrades stadigt och Frankrike återtog förvaltningen över områdena för att slutligen upplösa kompaniet år 1674.

1733 såldes ön Saint Croix till Det Vestindisk-Guineiske kompagni (Danska Västindiska Kompaniet).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]