Franska rivieran

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över Franska rivieran.

Franska rivieran är kuststräckan vid Medelhavet i provinsen Provence, från italienska gränsen i öster till Toulon i väster, vilken i Frankrike benämns Côte d'Azur. Den är en del av den kuststräcka mellan Toulon och italienska La Spezia som under lång tid benämnts Rivieran.

Den ligger i departementen Var, Alpes-Maritimes och Bouches-du-Rhône. Kända kuststäder – från väster till öster – är Saint Tropez, Sainte Maxime, St. Raphaël, Cannes, Antibes, Nice, Villefranche-sur-Mer, St. Jean Cap Ferrat, Monaco och Menton.

Franska rivieran från väster till öster[redigera | redigera wikitext]

Franska rivieran anses normalt[källa behövs] ha sin västra gräns vid den halvö där det gamla fiskeläget Saint-Tropez ligger. Medan den förhållandevis lilla staden Saint-Tropez över åren utvecklats till att bli ett av världens mest kända tillhåll för kändisar, har hela halvön med sina exklusiva stränder fyllts med villor som betingar astronomiska priser. Längst in i bukten ligger den på 1970-talet uppförda byn Port Grimaud, som likt Venedig byggts på vatten.

Mitt emot Saint-Tropez ligger Sainte-Maxime, där den svenske kungen Carl XVI Gustaf äger en strandvilla som han ärvt av prins Bertil. Fortsätter man längs kusten österöver passerar man Saint-Raphaël, och sedan måste man runda det dramatiska Esterel-massivet där röda klippor stupar ned i vattnet. Massivet sluttar ned mot en lång och platt kuststräcka där man i tur och ordning finner de sammanväxta städerna La Napoule, Mandelieu och Cannes. Cannes är en av franska Rivierans centralorter med exklusiva hotell och en internationell filmfestival. I inlandet ovanför Cannes ligger bland annat gastronomiska vallfartsorten Mougins (där stjärnkocken Tore Wretman tillbringade sina pensionärsår) och parfymstaden Grasse.

Bortom Cannes ligger den lilla kuststaden Golfe Juan, där Napoleon I steg iland vid sin återkomst från exilen på Elba, och därefter följer en större stadsbildning där halvön Cap d'Antibes löper ut. Tvillingstäderna Antibes och Juan-les-Pins är olika till sin karaktär – Antibes är en traditionell gammal fransk småstad medan Juan är en exklusiv badort – men tillsammans är de en av södra Frankrikes mest expansiva orter. Detta kommer sig inte minst på grund av den internationella teknikparken Sophia Antipolis som är belägen en bit innanför kusten. Själva Cap d'Antibes är huvudsakligen bebyggd med villor.

Öster om Antibes är kusten fortsatt flack, och tätbebyggda orter som Villeneuve-Loubet, Cagnes-sur-mer och St Laurent de Var radar upp sig. De består mestadels av lägenhetskomplex – de böljande, pyramidformade husen i Marina baies des anges är väl de mest kända – och har lockat många nordeuropéer att köpa sig ett andra hem i solen. Alldeles öster om floden Var ligger kustens internationella flygplats Nice Côte d'Azur, vars landningsbana är byggd på en utfylld halvö i havet.

Intill flygplatsen ligger också rivierans huvudort Nice, med sin berömda strandpromenad, otaliga museer och byggnadsverk, den gamla staden i italiensk stil och sin hamn. Från den gamla hamnen i Nice tar man sig bland annat med färja till Korsika. I stadens östra delar når nu bergen ända fram till vattnet, och kusten är härifrån nu mycket brant och kuperad. Från Nice går tre vägar (cornicher) österut – kustvägen Basse Corniche samt bergsvägarna Moyenne Corniche och Haute Corniche. Kustvägen rundar Mont Boron och svänger sedan tvärt in i Franska rivierans kanske vackraste vik där byn Villefranche-sur-mer är belägen. Mitt emot byn sträcker den lummiga halvön Cap Ferrat ut sig, och här finner vi några av Franska rivierans dyraste och mest exklusiva villor och lägenheter. På andra sidan halvön ligger den stillsamma badorten Beaulieu-sur-mer med sitt milda klimat och sina hotell.

Efter en mycket brant kuststräcka, där vägen delvis löper i tunnlar, kommer man fram till den lilla halvön Cap d'Ail som i öster gränsar till det lilla furstendömet Monaco. Monaco består av flera delar, där den mest kända torde vara bergsplatån Monte Carlo med sitt kasino. Efter många år med förmånliga skatteregler och ett välutvecklat finansväsende är Monaco idag ett av världens dyraste och mest välmående områden. Vid Monaco upphör också de tre cornicherna, och en ensam kustväg löper här vidare mot byn Roquebrune-Cap-Martin och halvön Cap Martin. Bortom denna avslutas den franska delen av Rivieran vid gränsstaden Menton. I öster tar Italienska rivierans västliga del (Riviera di Ponente) vid, med orter som Ventimiglia, Sanremo och Bordighera.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Franska rivieran.