Franz Lehár

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Franz Lehár 1936.
Titelblad till ett pianoutdrag ur Glada änkan
Minnesmärke över Franz Lehár i Komárom.

Franz Lehár (ungerska: Lehár Ferenc), född 30 april 1870 i Komárom/Komárno i dåvarande Österrike-Ungern (nuvarande Slovakien), död 24 oktober 1948 i Bad Ischl i Österrike, var en österrikisk-ungersk tonsättare, främst känd för sina operetter.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Lehár var son till en militärkapellmästare och satt redan vid 5 års ålder med i orkestern under repetitionerna. Hans dröm var tidigt att bli kompositör och 12 år gammal skickades han till Prag för att studera violinspel och musikteori. En av hans lärare i teori var Antonín Dvořák. En dag visade han Dvořák två sonater, som han hade skrivit. Denne tittade igenom dem och sade: "Lägg bort violinen och bli tonsättare!"

Efter avslutade musikstudier anställdes Lehár som konsertmästare vid en teater i Tyskland och något senare i faderns militärorkester och snart också vid flera garnisoner i Ungern och Österrike.

Vid den här tiden började Lehár att skriva operamusik utan framgång. Han fick då idén att prova på operetten, vilket visade sig lyckosamt. Redan hans två första operetter blev succéer på Theater an der Wien, men det var först 1905 med Glada änkan som det stora genombrottet kom. Den operetten var av en ny typ, dansoperetten, och har spelats mer än 100 000 gånger över hela världen och även filmatiserats flera gånger.

Operor och operetter (urval)[redigera | redigera wikitext]

(Svensk titel och år för svenskt uruppförande inom parentes)

Filmer med musik av Lehár (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]