Freaky Friday

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Freaky Friday
GenreKomedi
RegissörMark Waters
ProducentAndrew Gunn
Mario Iscovich
Ann Marie Sanderlin
ManusMary Rodgers (roman)
Heather Hach (manus)
Leslie Dixon (manus)
SkådespelareLindsay Lohan
Jamie Lee Curtis
Chad Michael Murray
DistributionWalt Disney Pictures
Premiär4 augusti 2003
(USA)
13 december 2003
(Sverige)
Speltid97 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Freaky Friday är en amerikansk film från 2003 i regi av Mark Waters med Jamie Lee Curtis och Lindsay Lohan som mor och dotter som byter identitet med varandra.

Filmen bygger på en roman, men är också en nyinspelning av Åh vilken fredag från 1976 med Jodie Foster och Barbara Harris. Filmbolaget ville att Foster återigen skulle vara med, denna gång i rollen som mor (Tess Coleman), men Foster avböjde erbjudandet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den stressade änkan Dr. Tess Coleman ska snart gifta om sig, samtidigt som hennes modemedvetna dotter Annas garageband får ett gyllene tillfälle: en spelning på en stor klubb. Anna försöker förhandla till sig tillåtelse att vara med på konserten, trots att det är samtidigt som Tess övningsmiddag inför bröllopet. Tyvärr har Anna råkat hamna i problem två gånger på samma dag, och när Tess förbjuder Anna att delta blir de osams. En servitris på en kinarestaurang ger då Anna och Tess varsin magisk lyckokaka, som innebär att när de nästa morgon vaknar upp har de bytt kroppar med varandra.

Nu blir det Anna som måste åka till sin mors mottagning och lyssna till patienter med psykiatriska problem samtidigt som Tess beger sig till dotterns high school, där hon snart lär sig hur svårt det är att inte få kvarsittning.

Problemen ökar i och med att Tess tilltänkte man, Ryan, i hemlighet har bokat in Tess till ett TV-program för att diskutera hennes nya bok, som Anna inte har läst, medan Tess i Annas kropp stöter ihop med den kille som Anna är kär i, och killen blir mer och mer intresserad av Anna i Tess' kropp.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Lindsay Lohan  –  Anna Coleman
  Jamie Lee Curtis  –  Tess Coleman
  Mark Harmon  –  Ryan
  Chad Michael Murray  –  Jake
  Harold Gould  –  Morfar
  Ryan Malgarini  –  Harry Coleman, Annas lillebror
  Stephen Tobolowsky  –  Bates, lärare i engelsk litteratur

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]