Fredens hus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fredens Hus är en ideell förening som arbetar i Dag Hammarskjölds anda sedan 2006 och har sina lokaler på Uppsala slott.

Fredens Hus är en samlingsplats för fred, mänskliga rättigheter och möjligheter. Genom utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet med fokus på barn och unga jobbar man för social hållbarhet. Det handlar om fredsarbete på gräsrotsnivå för att främja jämställdhet, motverka rasism och intolerans och att träna konflikthantering och aktivt medborgarskap.

I Fredens Hus museum kan du gå på utställningar om bland annat utsatthet, mänskliga rättigheter och fredsprofiler som Dag Hammarskjöld, Alva Myrdal, Malala Yousafzai och Raoul Wallenberg.

Fredens Hus har många års erfarenhet av driva nationella och internationella projekt och förändringsprocesser i samhället. Med fokus på deltagande och kultur motarbetar man rasism, våld, fördomar, intolerans och diskriminering i smått och stort.

I Fredens Hus pedagogiska verksamhet använder man sig av metoden, praktisk fredspedagogik. Den utgår från, Ian M. Harris (2013) bok om peace education.[1]

Vi på Fredens Hus menar att fred skapas i grupp och inte enskilt, varför vi använder fredspedagogik som metod, är eftersom den skapar de bästa förutsättningarna för att det ska ske. Fredspedagogiken kan beskrivas som ett set av verktyg som möjliggör metoder för människor att skapa olika vägar för fred. Det kan vara genom dialog, kritiskt tänkande, rollspel, interaktiv pedagogik och/eller via inlevelse. Fredspedagogiken bygger på värderingar som grundar sig i våldsprevention samt medvetenhet kring diskriminering och intolerans.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ M., Harris, Ian (2004/03/00). ”Peace Education Theory.” (på en). Journal of Peace Education 1 (1). ISSN 1740-0201. https://eric.ed.gov/?id=EJ821571. Läst 27 november 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]