Frederick Fleet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Frederick Fleet
Fleet syns längst fram i livbåt nummer sex, foto taget från RMS Carpathia.

Frederick Fleet, född 15 oktober 1887 i Liverpool, död 10 januari 1965 i Southampton, var en brittisk besättningsman och utkiksman ombord fartyget Titanic, vilken kolliderade med ett isberg natten till den 15 april 1912 och sjönk.

Fleet hade arbetat på fartyg i runt 5 år när han tog tjänst på Titanic, och bland annat varit besättningsman på RMS Oceanic. Under resans gång noterade han och de övriga utkikarna att de saknade kikare i utkikskorgen.

Den 14 april hade han passet i utkikskorgen tillsammans med Reginald Lee från klockan 22. Fleet var den som först fick syn på isberget. Han ringde då tre gånger i skeppsklockan vilket indikerar fara föröver. Han telefonerade sedan till bryggan och utropade "-Iceberg! Right Ahead!" ("Isberg rakt föröver!"). James Paul Moody rapporterade sedan till befälhavare William Murdoch som snabbt förgäves gav order om en undanmanöver.

I utkikskorgen kändes inte kollisionen märkbart och Fleet och Lee stannade på sina poster tills de avlöstes av nästa par 20 minuter senare. Fleet hjälpte till vid evakueringen som sedan påbörjades, och blev beordrad av Charles Lightoller att stiga ner i livbåt nummer sex, tillsammans med kvartersmästare Hichens som fick befäl över båten. Stämningen i livbåten var inte god och flera i den, bland andra Margaret "Molly" Brown, vittnade om att Hichens var en otrevlig och hård befälhavare.

Han fick sedermera vittna om katastrofen i både amerikanska och brittiska förhör.[1] Fleet arbetade sedan fortsatt till sjöss under många år och kom att tjänstgöra i de båda världskrigen. Efter flera personliga motgångar begick han självmord 1965.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.titanicinquiry.org/USInq/AmInq04Fleet01.php

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]