Fredrique Berwald

Från Wikipedia
Fredrique Berwald
Född1818
Död1898
Medborgare iSverige
SysselsättningSångare
SläktingarJulie Berwald (syskon)
Hedvig Eleonora Berwald (syskon)
Redigera Wikidata

Fredrika (Fredrique) Charlotta Berwald, gift Säfström, född 14 oktober 1818 i Stockholm, död 9 september 1898 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm,[1] var en svensk konsertsångerska.

Berwald var dotter till Johan Fredrik Berwald och Mathilda Berwald i den tyska musiksläkten Berwald. Hon utbildades i sång av modern tillsammans med sina systrar Julie Berwald och Hedda Berwald.

Hon framträdde år 1833 tillsammans med sina föräldrar inför komponisten Spontinikungliga operan i Berlin, och inför den danska kungafamiljen i Köpenhamn. Hon utgjorde med systrarna en känd sångtrio och uppträdde tillsammans med dem i Finland (1842), Köpenhamn (1844) och i Berlin till en orkester dirigerad av Wagner (1847), och var i Stockholm uppskattade för sina tolkningar av folkvisor för damtrio.

Hon gjorde sin debut på Kungliga operan i Stockholm år 1840 i en duett av Mercadante mot operasångaren Giovanni Belletti på sin fars konsert där. Det sades då att hennes "debut blef mycket fördelaktig, ty rösten hade en vacker timbre i de högre tonerna, styrka och jämnhet"; [2] hon uppträdde sedan med sina föräldrar på samma scen i maj 1841, då "den unga m:lle Frédrique med skäl lifligt applåderad för sitt föredrag af den stora arian ur »Norma», där hennes vackra röst gjorde sig förträffligt gällande."[2]

Hon avslutade sin karriär efter sitt giftermål med Adolf Säfström.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1830–2020, Version 8.01, Sveriges Släktforskarförbund: Säfström f. Bervald, Fredrika Charlotta
  2. ^ [a b] Svenska teatern: några anteckningar. 8. Under Karl Johanstiden: 1838-1842 av Nils Personne