Fredsmuren i Nordirland

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fredsmuren i Belfast)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grindar i muren i västra Belfast

Fredsmuren i Nordirland är en serie barriärer, upp till flera kilometer långa och byggda för att skilja katolska och protestantiska områden i Belfast, Derry och övriga Nordirland. Den byggdes 1969,[1] med avsikt att minska våldet mellan folkgrupperna.

Muren är av sten eller betong och upptill försedd med stålstängsel. Höjden är upp till 7,6 meter hög (enligt vissa upp till 13[2] meter hög) men lägre vid portarna, vilka hålls stängda nattetid. Vid eventuella oroligheter kan de stängas av polisen även dagtid.

Den så kallade Fredsmuren byggdes efter kravallerna i Nordirland 1969, vilka kom att inleda konflikten i Nordirland. Den omfattar idag ett 40-tal separata murar med en sammanlagd längd av över 21 km, merparten i Belfast.

Mest omtalade är avsnitten mellan katolska Short Strand och protestantiska Cluan Place i östra Belfast, samt de mellan katolska Falls Road och protestantiska Shankill Road i västra Belfast.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Murarna som består”. Sveriges Radio. 10 november 2009. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=3227819. Läst 25 januari 2020. 
  2. ^ Lüttge, Peter (19 januari 2019). ”Brexitföljderna kan bli katastrofala för Nordirland - konstprofessor visar det som inte syns på ytan”. svenska.yle.fi. https://svenska.yle.fi/artikel/2019/01/19/brexitfoljderna-kan-bli-katastrofala-for-nordirland-konstprofessor-visar-det-som. Läst 25 januari 2020.