Fredens hus

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fredsmuseum)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fredens hus är ett fredsmuseum, beläget i lokaler på Uppsala slott. I museet finns utställningar om bland annat mänskliga rättigheter och de svenska fredsprofilerna Dag Hammarskjöld, Folke Bernadotte och Raoul Wallenberg.

Huvudman för Fredens Hus är föreningen Fredens Hus som är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Föreningen har sedan den bildades 2003 till ändamål att i Dag Hammarskjölds anda driva ett fredsmuseum och förmedla kunskap i fredsfrågor. Verksamheten finansieras genom sökta verksamhetsstöd från Uppsala kommun och olika fonder, genom projektbidrag från fonder och stiftelser, samarbetsprojekt med olika organisationer samt genom sponsorsavtal med ett antal företag. Utöver utställningarna bedriver föreningen pedagogisk skolverksamhet och fritidsaktiviteter för ungdomar, för att arbeta med frågor som rör fördomar, rasism, diskriminering och våld.

Museet låg före 24 oktober 2011 i källarvåningen vid södra tornet och hade då namnet Fredsmuseum, vilket invigdes i december 2005

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]