Fredspalatset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fredspalatset i Haag.
Interiör från Fredspalatset.

Fredspalatset (nederländska Vredespaleis) är en byggnad vilken uppfördes åt Permanenta skiljedomstolen och som stod klar 1913 i Haag, Nederländerna. Även Internationella mellanfolkliga domstolen som upprättades av Nationernas förbund 1923 hade sitt säte i Fredspalatset fram till 1945, då den ersattes av Internationella domstolen som upprättats av Förenta nationerna.

Idag finns även Haagakademien för internationell rätt samt Fredspalatsets bibliotek i byggnaden. Fredspalatset hyser även olika evenemang som belyser folkrätten och internationella relationer. Internationella brottmålsdomstolen är en annan permanent internationell domstol som har säte i Haag, dock ej i Fredspalatset. Även Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien och Tribunalen för Libanon finns i Haag.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Permanenta skiljedomstolen, även kallad Haagtribunalen, upprättades 1899 som en följd av att Haagkonventionen antagits vid en konferens där. Det första initiativet till en byggnad för Haagtribunalen togs av Andrew Carnegie 1900, men då nederländsk lagstiftning förhindrade domstolen från att själv anskaffa mark, grundade Carnegie en stiftelse för ändamålet och tillförde den en förmögenhet för att uppförandet.

Fredspalatsets utformning tillkom efter en arkitekttävling som utlysts av Carnegie. Det vinnande bidraget var en nyrenässansbyggnad av den franske arkitekten Louis Cordonnier. Även den nederländske arkitekten van der Steur bidrog, och Thomas Hayton Mawson ansvarade för omgivningen runt byggnaden.

Uppförandet påbörjades 1907, och slutfördes med en öppningsceremoni 28 augusti, 1913. Den evigt brinnande fredselden tändes då vid palatsets ingång. Inom mindre än ett år från invigningen skulle dock det första världskriget komma att bryta ut.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia.