Fri kollektivtrafik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fri kollektivtrafik innebär en kollektivtrafik som är gratis för resenärerna, det vill säga som resenär behöver man inte köpa biljetter för att åka. Istället kan finansieringen vara skattebaserad eller komma från sponsring. Det finns organisationer och politiska partier i många länder som förespråkar fri kollektivtrafik. Nolltaxa är en synonym till fri kollektivtrafik.

Europa[redigera | redigera wikitext]

I Europa är det ett flertal små och medelstora städer som infört (eller prövat) fri kollektivtrafik. I Sverige har Avesta kommun, Kiruna kommun, Sala kommun och Fagersta kommun nolltaxa på sina lokala bussar.[1] Bland större städer så är det ovanligt, men bland annat Tallinn som är Estlands huvudstad har infört en fri kollektivtrafik[2]. I Estland så finns det planer på att införa fri kollektivtrafik på nationell nivå.[3] Luxemburg planerar att införa fri kollektivtrafik i hela landet med start i maj 2020.

Fördelar och nackdelar[redigera | redigera wikitext]

Förespråkare av fri kollektivtrafik lyfter fram miljöaspekter och ekonomisk rationalitet i sin argumentation för fri kollektivtrafik. Syftet med fri kollektivtrafik är att öka det kollektiva resandet och minska privatbilismen, och därmed orsaka mindre utsläpp än tidigare – vilket är bra ur miljö- och klimatsynpunkt – och att system för biljetter och kontroller och snabbare avgångar kommer spara pengar. Kritiker till fri kollektivtrafik framför ofta ekonomiska argument om att fri kollektivtrafik skulle öka trycket på befintlig service – vilket skulle tvinga fram en utbyggnad av kollektivtrafiken eller en prioritering inom befintlig service – och att en stor del av kollektivtrafiken idag finansieras genom biljetterna som säljs.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wilson, Åsa Städerna som visar vägen med fri kollektivtrafik ETC 2015-04-22
  2. ^ Så blev resultatet av gratis kollektivtrafik i Tallinn”. Metro. 5 februari 2014. https://www.metro.se/artikel/s%C3%A5-blev-resultatet-av-gratis-kollektivtrafik-i-tallinn-xr. Läst 13 juni 2018. 
  3. ^ Lund, Jörgen (24 maj 2018). ”Estland tar täten för gratis kollektivtrafik”. ETC. https://www.etc.se/utrikes/estland-tar-taten-gratis-kollektivtrafik. Läst 13 juni 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]