Fribytaren på Östersjön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fribytaren på Östersjön
Omslaget till andra upplagan från 1866
Omslaget till andra upplagan från 1866
FörfattareViktor Rydberg
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
Utgivningsår1857

Fribytaren på Östersjön är en historisk roman av Viktor Rydberg. Den gick ursprungligen som följetong i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning mellan den 9 januari och den 26 maj 1857 (författarens namn avslöjades först i sista delen), och gavs ut i romanform i juli 1857. Senare kom den i två omarbetade utgåvor 1866 och 1877.

Romanen utspelar sig på 1600-talet, och är delvis baserad på en verklig händelse i Kalmar län.[1] Bland de personer som förekommer i romanen är flera historiska, såsom riksrådet Bengt Skytte och hans dotter Maria Skytte, samt ryttmästaren Gustaf Drake, som under åren 1657–1663 bedrev sjöröveri på Östersjön.

I romanen återfinns två dikter: "Korsaren" i kapitel 18, som sedan upptogs något omarbetad bland de "Strandvrak"-dikter som publicerades i kalendern Flora 1864, och än mer omarbetad under titeln "Oro" i kalendern Svea 1876. Dikten är intill plagiat lik dikten "Fribytaren" ur en av Henrik af Trolles sjöromaner. Den andra dikten, "En dröm" från kapitel 10, höll Rydberg långt senare också på att omarbeta under titeln "Maria Skyttes sång", men fullbordade inte denna omarbetning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ ”En kort översikt över Viktor Rydbergs författarskap”. Viktor Rydberg-museet. http://viktorrydberg.se/vr/forfatta.htm. Läst 21 juni 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]