Fridays

Från Wikipedia

Fridays var namnet på en direktsänd komedishow från American Broadcasting Company, ABC. Fridays sändes direkt varje fredag under perioden 11 april 1980 till den 23 april 1982. Från början var showen 70 minuter lång men den förlängdes till 90 minuter från säsong två.

Likheter och skillnader med Saturday Night Live[redigera | redigera wikitext]

Programmet skapades för att kopiera den succé som NBC hade med Saturday Night Live. Försöket fungerade förhållandevis väl, inte minst för att Saturday Night Live upplevde en svacka i kvalitet och antal tittare efter att skaparen Lorne Michaels lämnat produktionen. Liksom Saturday Night Live innehöll Fridays musikinslag, påhittade nyheter, parodier på tv-program och reklam samt att man från och med andra säsongen hade kändisar som värdar.

Skillnaden mot Saturday Night Live låg i en mer alternativ inställning som framförallt manifesterades i en råare humor beträffande sex, droger och politik, men också sketcher med svartare humor.

Serien sågades vid sin premiär, vilket var samtidigt som avslutningen av Saturday Night Lives femte säsong. Ändå tog det inte lång tid innan Fridays passerade Saturday Night Live som var som minst populärt under sin sjätte säsong.

Under den inledande säsongen hade Fridays inte någon gästvärd, även om gästartister dök upp i cameoframträdanden och i musikframträdanden. Under den andra säsongen användes gästvärdar, vilket inleddes med Geoge Carlin som också varit den första gästvärden för Saturday Night Live. Brooke Shields blev den yngsta person som var Fridays gästvärd år 1981, vid en ålder på 16 år. Musikinslagen var mer producerade i Fridays än i Saturday Night Lives men också mer alternativa med punk- och New wave-musik.

Fridays manusförfattare[redigera | redigera wikitext]

Musikframträdanden[redigera | redigera wikitext]

Gästvärdar[redigera | redigera wikitext]

Nedläggning[redigera | redigera wikitext]

Serien avslutades 1982 efter att ABC beslutat sända nyhetsprogrammet Nightline fem dagar i veckan. Fridays flyttades till midnatt istället för 23:30 vilket ledde till att tittare försvann. Samtidigt förbättrades också konkurrenten Saturday Night Live. ABC gjorde ett sista försök att rädda programmet genom att flytta det till prime time. Det innebar att det ställdes mot TV-serien Dallas vilket inte hjälpte tittarsiffrorna uppåt och serien lades ned.

Det närmaste en återförening Fridays har kommit var det allra sista avsnittet av Seinfeld där Michael Richards, Melanie Chartoff, Bruce Mahler och Maryedith Burrell framträdde och som skrevs av Larry David.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]