Friedrich August Stüler

Från Wikipedia
August Stüler, 1863

Friedrich August Stüler, född 28 januari 1800 i Mühlhausen, Thüringen, död 18 mars 1865 i Berlin, var en tysk arkitekt, en av de mest inflytelserika i Berlin, och preussisk byggmästare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Stüler studerade i Berlin för Karl Friedrich Schinkel, blev 1832 hovbyggnadsråd och direktor för slottsbyggnadskommissionen i Berlin, 1842 överbyggnadsråd och kungens arkitekt i överbyggnadsdeputationen, 1849 en av Byggnadsakademiens direktorer och 1850 föredragande råd i ministären.

Stüler var en särdeles produktiv konstnär, som rörde sig med lätthet och skicklighet i de mest olika stilar, med förkärlek dock för gotik och nyrenässans. Bland hans arbeten märks S:t Jakobi-, Matthäus-, Bartholomäus- och Markuskyrkorna i Berlin, Freds- och Nikolaikyrkan i Potsdam, Börsen i Frankfurt am Main och slottet Hohenzollern. Han fullbordade slottet i Schwerin och tillfogade på slottet i Berlin kupolen över huvudportalen. Hans mest betydelsefulla skapelse anses vara Neues Museum (1843–1845) i anslutning till Schinkels Altes Museum i Berlin. I samma stad utfördes Alte Nationalgalerie av Heinrich Strack efter Stülers utkast. Bland hans verk får ej glömmas Nationalmuseum[1] i Stockholm, som utfördes efter hans på beställning utförda ritningar 1850-63. Stüler utförde även en mängd ritningar till konstindustriella föremål, möbler, porslin, arbeten i silver och annat.

Verk (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Stüler, Friedrich August, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]