Frihedsmuseet

Frihetsmuseets nya byggnad.

Frihedsmuseet (svenska Frihetsmuseet) ligger i Churchillparken i Köpenhamn, nära Amalienborg, Kastellet och Langelinie. Museets officiella namn är ”Museet for Danmarks Frihedskamp 1940–1945”.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Frihedsmuseet är en del av Nationalmuseet och berättar om ockupationen och motståndskampen i Danmark under åren 1940–1945.

Museet har sitt ursprung i motståndsrörelsens utställning ”Det kæmpende Danmark”, som under en period efter befrielsen 1945 visades för allmänheten i Frimurarlogen i Köpenhamn. Denna utställning fick senare en permanent hemvist i Frihedsmuseets förra, nu nerbrunna byggnad på Esplanaden, som byggdes efter en insamling år 1957.

Frihedsmuseet är det största enskilda museum i Danmark som handlar om andra världskriget och en av de mest besökta av Nationalmuseets avdelningar.

Branden 2013[redigera | redigera wikitext]

Den 28 april 2013 skadades Frihedsmuseet av en anlagd brand, som bröt ut i ett kafé[1][2]. Alla oersättliga föremål räddades, men själva byggnaden blev totalförstörd. Ett nytt museum byggdes på samma plats. Det öppnade för allmänheten i juli 2020 och återinvigdes officiellt i september 2021.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia, Frihedsmuseet, tidigare version.. (Läst 2008-07-14)

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]