Frihedsmuseet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Frihetsmuseets nya byggnad.

Frihedsmuseet (svenska Frihetsmuseet) ligger i Churchillparken i Köpenhamn, nära Amalienborg, Kastellet och Langelinie. Museets officiella namn är "Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Frihedsmuseet är en del av Nationalmuseet och berättar om ockupationen och motståndskampen i Danmark under åren 1940-1945.

Museet har sitt ursprung i motståndsrörelsens utställning "Det kæmpende Danmark", som under en period efter befrielsen 1945 visades för allmänheten i Frimurarlogen i Köpenhamn. Denna utställning fick senare en permanent hemvist i Frihedsmuseets nuvarande byggnad på Esplanaden, som byggdes efter en insamling år 1957.

Frihedsmuseets nuvarande utställning är från 1995 och visar perioden ur en rad olika perspektiv; samarbetspolitiken, den illegala pressen, motståndsgrupper (exempelvis Holger Danske), danskarnas vardagsliv, räddningen av de danska judarna (de flesta flydde till Sverige) och de internationella konsekvenserna av ockupationen.

Frihedsmuseet är det största enskilda museum i Danmark som handlar om andra världskriget och en av de mest besökta av Nationalmuseets avdelningar.

Branden 2013[redigera | redigera wikitext]

Museet är för närvarande stängt, men beräknas öppna igen 6 maj 2020. Reservation görs dock för Coronavirusets spridning.[1] Den 28 april 2013 skadades Frihedsmuseet av en anlagd brand, som bröt ut i ett kafé[2][3]. Alla oersättliga föremål räddades, men själva byggnaden blev totalförstörd. Ett helt nytt museum kommer därför att byggas på samma plats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från danskspråkiga Wikipedia, Frihedsmuseet, tidigare version.. (Läst 2008-07-14)

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]