Frikanalspaketet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Frikanalspaketet är namnet på två olika kanalpaket som finns tillgängliga via parabol. Kanalerna i paketen motsvarar de kanaler som sänds okodade inom marksänd digital-TV i Sverige.

Man kan antingen ta emot dessa paket "som de är", eller exempelvis kombinera Viasats frikanalspaket med ett betalpaket från Canal Digital. En tänkbar anledning till att man skulle vilja göra det är man vill få Canal Digitals utbud av betalkanaler (till exempel Canal+) men samtidigt få TV6, som inte ingår i Canal Digitals utbud via parabolantenn[1]. Detta kräver i praktiken dubbla LNBer och en digitalbox godkänd av Viasat som dessutom har antingen inbyggd CA-modul eller CI-gränssnitt.

Frikanalspaketet (Canal Digital)[redigera | redigera wikitext]

Canal Digitals frikanalspaket använder sig av Conax som krypteringsmetod. Detta innebär att man måste ha ett programkort för att få tillgång till paketet. Detta kort debiterar Canal Digital depositionsavgift för.[2]. Vid återlämnande av kortet får man tillbaka depositionsavgiften.

Paketet innehåller följande TV-kanaler[2]:

Frikanalspaketet/SVT-paketet (Viasat)[redigera | redigera wikitext]

Viasats frikanalspaket använder sig av NDS/Videoguard som krypteringsmetod. Tidigare betydde detta att man inte behövde något programkort för att ta emot sändningarna, men så är det inte längre. Man uppger sitt kort-nummer, samtidigt som man uppger sitt box-ID (NDS-nummer som vanligen står på undersidan eller baksidan av boxen), så skickar Viasat ut en signal som gör att boxen kan avkoda signalen. Från att man gjort beställningen tar det några minuter innan det hela börjar fungera, förutsatt att parabolantennen är riktad mot Sirius 4 (5° öst).

Paketet (inkl. SVT kanalerna) är avgiftsbelagt, men tidigare avgiftsfritt. Det är enbart tillgängligt för personer bosatta i Sverige. Vid beställning måste man uppge personnummer och en adress.

Paketet innehåller följande TV-kanaler:

(* = kanaler som kräver avgiftsbelagt betalkort)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 10 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110710101952/http://www.canaldigital.se/Utbud/Alla-kanaler/TV6/. Läst 28 juli 2011. , verifierad 2011-07-28
  2. ^ [a b] Informationen hämtad från http://www.canaldigital.se, sök på "Depositionskort", 2008-12-05