Fritrappa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Louis De Geers palats i Stockholm. Fasad mot innergården med fritrappa och portal, 2010.

En fritrappa är en utvändig trappa som leder till en byggnads entré. Fritrappor är oftast monumentala.[1] Curl noterar tre mer specifika delar, plattformen som nås av symmetriska steg som leder till piano nobile i en byggnad, själva stegen eller plattformsbasen av byggnader.[2] Fritrappa knyts också till en typ av belgiskt medborgarmonument, som vanligtvis sitter på en fritrappa.

The Potemkintrappan i Odesa, Ukraine

En fritrappa kan placeras framför huvudentrén till en byggnad eller ett hus, antingen som en enda stentrappa eller ett par sådana trappor som leder upp till entrén och byggda i romansk eller palladisk stil och dekorerad med bågar, Balusttrader och konsoler.

En av de största och mest imponerande barocktrapporna finns utanför katedralen i Girona och består av 90 trappsteg på tre trappor. Calà del Sasso i Övre Italien har 4 444 trappsteg och är en av de största utomhustrapporna i Europa. Också välkänd är Spanska trappan i Rom, som leder från Piazza di Spagna till kyrkan Santissima Trinità dei Monti. På teatern Freilichtspiele Schwäbisch Hall är trappan framför stadskyrkan huvudscenen för teateruppsättningar. Strudlhofstiege i Wien, en trappa i jugendstil, är välkänd eftersom den är titeln på en roman av Heimito von Doderer.

Weinbergtreppe eller Weinbergstaffel är namnet på de yttre trapporna som används i vingårdar. De är mycket branta och placeras ofta mellan höga vingårdsmurar. De är normalt gjorda av block av natursten.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Perron (staircase), 19 april 2023.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.ne.se/fritrappa - Nationalencyklopedin på nätet - http://www.ne.se - läst datum: 20 oktober 2013
  2. ^ Curl, James Stevens (2006). Oxford Dictionary of Architecture and Landscape Architecture, 2nd ed., OUP, Oxford and New York, p. 573. ISBN 978-0-19-860678-9.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]