Frukost

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pompejanischer Maler um 70 001.jpg
Måltider
Frukost
Brunch
Lunch
Mellanmål
Middag
Kvällsmat
Supé
Vickning
Se även
Förrätt
Huvudrätt
Efterrätt

Portal:Mat och dryck
Wikibooks: Kokboken

Frukost (eller morgonmål) är en måltid som äts på morgonen. Sammansättningen varierar mycket mellan olika kulturer.

Frukost i världen[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Frukost under stora björken av Carl Larsson (1896)

I Sverige innehåller en frukost vanligen någon form av varm dryck, såsom kaffe eller te, eller en kall, som mjölk eller juice, med smörgås och pålägg till. Någon sorts mat som man äter med sked ur en skål eller tallrik, som gröt, filmjölk, yoghurt förekommer ofta. Till de senare blandas vanligen någon sorts flingor eller müsli. Frukosten kan även innehålla kokt ägg i äggkopp och färsk frukt.

Frankrike och Belgien[redigera | redigera wikitext]

I Frankrike och Belgien är det vanligt att man dricker starkt kaffe och äter en croissant, eller en enkel smörgås med något sött pålägg. Detta sägs bero på att man i dessa länder traditionellt prioriterat lunchen som dagens huvudmåltid, en måltid som kunde bestå av flera rätter.

Storbritannien och Irland[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Brittisk frukost

I Storbritannien och Irland är det inte ovanligt att man äter en kraftig frukost, ofta bestående av en tallrik corn flakes med mjölk åtföljd av varm mat. I Skottland är mjölk och flingor ofta ersatt med havregrynsgröt. Bland annat kan som varmrätt serveras bacon, ägg, korv, stekta champinjoner, tomater, vita bönor och blodkorv (black pudding). Frukosten avslutas ofta med rostat bröd med marmelad. Genomgående dricks kaffe eller te.

Japan[redigera | redigera wikitext]

Traditionell japansk frukost i Kyoto.

Japansk frukost äts på traditionellt sätt eller på det västerländska sättet. Traditionell japansk frukost görs på kokt vitt ris, fisk, misosoppa, nori (torkat rostat sjögräs) och grönt te. Västerländsk frukost kan bestå av rostat bröd, stekt ägg, cornflakes och kaffe.[1]

På bilden serveras det en traditionell frukost med stekt makrill, japansk omelett, ris, tofu med fiskflingor kallade katsuobushi, med sojasås, gurka och grönt te. Misosoppa serveras i en liten svart skål bredvid.

Ungern[redigera | redigera wikitext]

Ungrare äter oftast en ordentlig frukost, som består av en skiva färskt eller rostat bröd med smör på. Som pålägg används hårdost eller olika mjukostar, skinka, leverpastej, rökt sidfläsk, kotunga, mortadella, sylta, olika inhemska korvar som salami, leverkorv, blodkorv, kabanoss, 'gyulai', 'csabai' eller ölkorv .[2] Till frukosten hör även omelett och ägg: stekt, lös- eller hårdkokt, samt färska grönsaker. Grönsaker ingår nästan obligatoriskt i alla måltider, även i frukosten, då som tilltugg eller pålägg. Färska grönsaker, till exempel tomat, paprika, rädisor, gurka, grönsallad eller salladslök serveras. De som har bråttom tar ett glas mjölk, te eller kaffe med något bakverk till, som en bulle eller en strudel. Barn kan äta risgryns- eller mannagrynsgröt, toppad med kakaopulver och socker till frukost. Varma drycker föredras: mjölk, te, kaffe eller choklad; barn får kaffe med mjölk, det vill säga en kopp mjölk med några matskedar kaffe i.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

På svenska har frukost tidigare varit normalordet för den måltid man äter på förmiddagen eller mitt på dagen. Av äldre generationer användes ordet frukost i den här meningen åtminstone fram emot slutet av 1900-talet.[källa behövs] På danska lever ordet kvar i den betydelsen: frokost motsvarar svenska ’lunch’, och morgenmad är frukost. Även många som talar finlandssvenska använder ordet frukost i den betydelsen.

Ordet frukost (frokoster) användes redan i fornsvenskan. Det kommer ursprungligen från det lågtyska vrokost (av vro, ’tidig’, och kost, ’måltid’). Det har från början avsett en måltid tidigt på dagen, men normalt handlade det inte om morgonens första mål utan om den måltid man åt efter ett första arbetspass, ofta vid 8–9-tiden. I takt med de ändrade arbetstiderna och måltidsvanorna sköts den sedan framåt. I dagens svenska har sedan frukosten återgått mer eller mindre till sin gamla tid på morgonen.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ashkenazi, Michael; Jacob, Jeanne (2003). Food culture in Japan. Books.google.co.jp. sid. 119–120. http://books.google.co.jp/books?id=Ley_r5VldNUC&pg=PA119&dq=breakfast+japan&hl=ja&sa=X&ei=RJJRT6a_Nu3wmAXxlei2Cg&ved=0CF8Q6AEwBw#v=onepage&q=breakfast%20japan&f=false. Läst 29 juni 2012 
  2. ^ Gundel's Hungarian Cookbook, Károly Gundel, page34
  3. ^ ”Forskningscentralen för de inhemska språken”. Arkiverad från originalet den 3 september 2014. https://web.archive.org/web/20140903122140/http://www.kotus.fi/index.phtml?l=sv&s=1740. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]