Frygisk mössa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Frygisk mössa från antiken.
Franska revolutionens kvinnor.
Marianne: symbol för den franska republiken.

Frygisk mössa, frihetsmössa eller jakobinmössa,[1] är en mjuk, kägelformig toppmössa med framåt nedhängande topp och öronlappar, som under antiken begagnades av grekerna i Mindre Asien och ibland förekommer på antika konstverk. Mössans form återupptogs under franska revolutionen och den frygiska mössan blev då en symbol för kravet på att införa republik.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Mössan antas ha sitt ursprung i Frygien, och den har även under modern tid förekommit bland neapolitanska sjömän. Av samma form var också den frygiska hjälmen.[2] Frigivna slavar i antikens Rom bar frygiska mössor för att visa sin frihet. Därifrån härleddes den som symbol för frihet under upplysningstiden.

Under franska revolutionen[redigera | redigera wikitext]

Den frygiska mössan återföddes under franska revolutionen som en allmänt brukad spetsig huvudbonad av rödfärgat ylle, prydd med en stor trefärgad kokard. Den franska benämningen är ofta bonnet rouge ("röd mössa").[3] Enligt en tradition ska den ha blivit på modet i Paris 1792 då en grupp före detta galärslavar återvände dit efter sitt frisläppande. De hade tidigare tjänat i regementet Lullin de Châteauvieux men hade gjort myteri och därefter dömts till galärerna. Även kvinnor använde den. Den blev en frihetssymbol för de radikalaste revolutionsmännen, som uppträdde i denna mössa vid politiska folkmöten och på politiska klubbar. Vid upploppet i Paris den 20 juni 1792 tvingades Ludvig XVI sätta på sig en frihetsmössa. I övrigt förekom frihetsmössan på offentliga handlingar, i stämplar, sigill och så vidare.

Robespierre, Danton, Saint-Just med flera av de ledande revolutionärerna tog dock aldrig på sig någon frygisk mössa, och Robespierre fördömde rentav dess användning. Efter Thermidorkrisen (1794) kom den alltmer ur bruk, och senare försök att få den på modet igen misslyckades.

I modern symbolik[redigera | redigera wikitext]

En frygisk mössa förekommer bland annat på:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: Frygisk
  2. ^ Frygisk hjälm i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1908)
  3. ^ "bonnet rouge". NE.se. Läst 18 maj 2013.
  4. ^ Kruse, Hajo (2011-11-27): "l'histoire : les Jacobins". Arkiverad 6 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. Arte.fr. Läst 18 maj 2013. (franska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]