Fryksdalen

Från Wikipedia
Version från den 30 januari 2016 kl. 10.18 av Skivsamlare (Diskussion | Bidrag) (+ <references/>)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Fryksdals härad.
Frykensdalen.gif

Fryksdalen är ett geografiskt begrepp för dalgången kring Frykensjöarna (Nedre Fryken, Mellanfryken och Övre Fryken) i Värmland. Nilsbysundet skiljer Nedre Fryken och Mellanfryken. Över Nilsbysundet har Vägverket byggt en bro som utsetts till en av Sveriges vackraste broar. Sundet mellan Mellanfryken och Övre Fryken har gett tätorten Sunne sitt namn. Fryksdalen som namn kommer från det gamla häradet Fryksdals härad. Enligt muntlig tradition har förledet fryk- samma betydelse som den fornnordiska guden Frigg och betydelsen blir "Friggs dal" [1].

Fryksdalingarna - ett vandringsfolk ”Fryksdalingarna äro ett vandringsfolk med oro och fantasifylld äventyrslust i blodet, ett folk av stora vyer, med intelligens och förmåga att när det gäller något stort och lockande hugga i och arbeta”. Sådana smickrande omdömen om fryksdalingarna finns att läsa i Emigrationsutredningen från 1910.

Geografi

Geografiskt ligger fryksdalen i följande kommuner i Värmland:

Märk väl att Kils kommun aldrig tillhört Fryksdals härad. Fryksdalen är det geografiska namnet på just dalen, men kan lätt blandas ihop med häradet.

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ kommun, Sunne. ”Friggas dal - Fryksdalens historia i nytt ljus - Sunne|Värmland”. sunne.se. http://sunne.se/sv/politik-och-fakta/kommunfakta/historia/friggas-dal---fryksdalens-historia-i-nytt-ljus/. Läst 31 december 2015.