Fuglenes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fuglenes i Hammerfests kommun, Norge är en av de 34 platser som är upptagna i världsarvet Struves meridianbåge. Det var här Friedrich Georg Wilhelm von Struves mätningar avslutades 1852.

Meridianstøtten[redigera | redigera wikitext]

Meridianstøtten

År 1854 restes minnesmärket Meridianstøtten över den viktiga mätningen. Den består av en fot i granit, en pelare i brons och ovanpå den ett kopparklot som föreställer jordklotet. På minnesmärket finns inskriften:

"Det nordligste endepunkt av en meridianbue på 25° 20′ fra det nordlige ocean til Donaufloden – gjennom Norge, Sverige og Russland. Etter foranstaltning av HM Oscar I og keiserene Alexander I og Nicolaus I ved uavbrutt geometrer. Bredde 70° 40′ 11,3″."

Fritt översatt till svenska blir det ungefär:

"Den nordligaste slutpunkten på en meridianbåge på 25° 20′ från den nordligaste oceanen till Donaufloden - genom Norge, Sverige och Ryssland. På initiativ av HM Oscar I och kejsaren Alexander I och Nikolaus I vid oavbruten geometri. Breddgraden 70° 40′ 11,3″."

Under andra världskriget sändes minnesmärket 1945 till Trondheim för att skydda det, men det restes åter i Fuglenes den 17 maj 1949. Idag är meridianmonumentet en symbol för Norges nordligaste stad, Hammerfest.

En liknande pelare står vid den andra änden av meridianbågen vid punkten Stara Nekrasivka i Ukraina.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]