Fulcanelli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fulcanelli var ett namn som användes av en fransk alkemist och esoterisk författare, vars identitet ännu är omdebatterad.

Uppenbart är att Fulcanelli var fransman, djupt bildad och mycket kunnig om alkemins legender, arkitektur, konst, vetenskap och språk. Fulcanelli skrev två böcker som publicerades efter hans försvinnande 1926. Hans magnum opus, Le Mystère des Cathedrales hade överlämnats till hans ende lärjunge Eugène Canseliet. Teorier om hans identitet gör bl.a. gällande att han var någon av de kända franska ockultisterna vid den tiden, kanske även en medlem av den gamla kungaätten Valois. En av Canseliets studenter har hävdat att Fulcanelli i själva verket var Jules Violle, en känd fransk fysiker.

Det har hävdats att Fulcanelli 1925 lyckades omvandla oädla metaller till guld. Historien om denne "mästeralkemist" populariserades 1960 i den internationella bestsellern The Morning of the Magicians. Populärkulturella referenser till Fulcanelli förekommer bl.a. i Paulo Coelhos bok Alkemisten och i Umberto Ecos Foucaults pendel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia