Funäsfjällen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Funäsfjällen
Högsta fallhöjd315 m
Längsta nedfart2,1 km
Pister
Green cirkel.svg Antal gröna pister21
Solid blue.svg Antal blå pister41
Red rectangle.svg Antal röda pister53
Black square 45degree angle.svg Antal svarta pister29
Totalt144 (inklusive parker)
Summa pistlängd94 km
Liftar
Släpliftar28
Stolliftar6
Berg-, kabin- och gondolbanor1
Totalt35 (+ 1 rullband)

Funäsfjällen är ett fjällsportområde i västra Härjedalen.

Det består av orterna Funäsdalen, Ramundberget, Tänndalen, Bruksvallarna, Ljusnedal, Messlingen/Kappruet (Mittådalen), Tännäs och Fjällnäs. De flesta av dessa har alpina skidanläggningar.

Nordic Ski Center, ett av världens längsta spårsystem (300,1 kilometer preparerade spår, 450 kilometer rösade leder) för längdåkning, finns i Funäsfjällen. I Bruksvallarna finns längdanläggning med konstsnö.

Fjälltoppar[redigera | redigera wikitext]

I Funäsfjällen så finns många berg och fjälltoppar, fjällens höjd kan variera allt från lägre höjder till det högsta fjället Helags på 1796 m.ö.h. Där finns även Sveriges sydligast glaciär. Fjällen i Funäsfjällen har formats och skulpteras av inlandsisen och det tjocka lagren med snö och is som bildas under vintern. Detta har medfört avrundade toppar som lämpar sig bra för både vandring och skidåkning.

Fjällanläggningar[redigera | redigera wikitext]

Funäsfjällens skidorter består av Ramundberget, Kappruet, Tänndalen, Tänndalsvallen, Funäsdalsberget, Tännäskröket.

Det finns totalt 28 släpliftar, sex stolliftar, en gondol som består av elva korgar.

Funäsdalsberget[redigera | redigera wikitext]

På Funäsdalsberget finns det 5 liftar, en gondol, två släpliftar, en stolslift, en knapplift. 15 nedfarter, 5 blåa, 7 röda, 3 svarta[1] och en av dom är Nol i egga som är Sveriges fjärde brantaste backe och är 40 grader brant. Funäsberget är ett berg med mycket skog och klippor.

Kappruet[redigera | redigera wikitext]

Kappruet är en skidanläggning vid byn Messlingen i västra Härjedalen.

Det finns totalt 7 pister, varav en är grön, en röd, en svart och fyra blåa. Den totala pistlängden är 4 km och är därmed den näst minsta skidanläggningen i Funäsfjällen.

Ramundberget[redigera | redigera wikitext]

Ramundberget har 10 liftar, två stolliftar, 6 släpliftar, två knappliftar och ett transportband. De har också 42 nedfarter och 2 parker. Den högsta fallhöjden är 300 hundra meter och den längsta backen är 1650 meter lång.[2] För några år sedan använde de bara natursnö som gjorde det mjukare i backarna men nu sprutar de konstsnö. Backarna är passar för alla skidåkare oberoende av nivå.

Tänndalen[redigera | redigera wikitext]

År 1951 blev den första liften på Hamrafjället klar.Nuvarande anläggning ligger på motsatt sida och har 54 nedfarter och 13 liftar. Tänndalen har backar för alla nivåer av skidåkare. Backarna är inte så jättebranta och skogen består mest av fjällbjörk. Tänndalen tillverkar konstsnö för att förlänga säsongen.

Tännäskröket[redigera | redigera wikitext]

1964 kom planerna upp på att bygga en slalombacke. Tännäs skidklubb sålde Tännäskröket år 1974 till Kullenbergs AB. 2004 öppnades Tännäskröket.

Tännäskröket har 17 nedfarter och 5 liftar. Det finns två svarta pister, två gröna pister, sex blå pister och sju röda pister.

Tänndalsvallen[redigera | redigera wikitext]

Tänndalsvallen är den minsta skidanläggningen i Funäsfjällen och ligger strax innan Tänndalen. Det finns fem stycken nedfarter och en släplift. Det finns också en camping i direkt anslutning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bilagor”. Förfalskning och piratkopiering och den svenska ekonomin. 2019-05-10. doi:10.1787/e402699d-sv. http://dx.doi.org/10.1787/e402699d-sv. Läst 25 februari 2022. 
  2. ^ ”Semester i fjällen Ramundberget, Funäsfjällen”. ramundberget.se. https://ramundberget.se/. Läst 25 februari 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]