Furry

Från Wikipedia
Fursuiters under en furryträff i Stockholm

Furry fandom är en subkultur med huvudsaklig inriktning på antropomorfa djur och även fantasidjur som till exempel drakar.

Ordet furry kan syfta på ett flertal olika saker inom subkulturen, exempelvis subkulturen i sig eller en enskild utövare. Furry är den vanligaste benämningen på en enskild individ inom fandomen, men även fur och furry fan används. På svenska förekommer även termen päls eller pälsare. Individer inom subkulturen som är mer tilltalade av reptiler använder ibland termen scalies för att distansera sig.

Furry i praktiken[redigera | redigera wikitext]

Furry fans[redigera | redigera wikitext]

Personer som deltar i furryfandomen, brukar kallas en furry.

Furry lifestylers[redigera | redigera wikitext]

En furry lifestyler är någon som anser sig själv vara helt eller delvis ett djur eller som önskar att hen vore ett djur. En furry lifestyler har ofta ett eller flera alter-egon, så kallade fursonas, som är djur eller antropomorfa djur. Vad dessa karaktärer används till är individuellt, men det kan vara karaktärer man rollspelar på olika MU*:n online, någon man skriver historier om, ritar bilder av och/eller ens egen mentala bild av sig själv.

Vissa furry lifestylers lever ut sin furry i sitt vardagsliv också; vad detta innebär varierar. Ofta kan man se att personen ifråga lägger in djuriska beteenden i sitt eget beteendemönster, men det kan vara allt från att svara i telefonen med ett "mjau" eller tala om exempelvis sin "nos" istället för sin "näsa", till att bära en hel dräkt (fursuit) eller till och med genomföra operationer för att bli mer lik ett djur.

Fursuiters[redigera | redigera wikitext]

Fursuiters kallas de som klär ut sig till antropomorfa djur eller karaktärer. Till skillnad från idrottsmaskotar (som ofta framstår som antropomorfa djur), så representerar fursuiters en varelse de själva har skapat. En fursuit består oftast av en helkroppstäckande dräkt, men många nöjer sig med bara huvud, svans och tassar.

Trots att fursuits är dyra, ökar antalet fursuiters. Ungefär hälften av alla som går på furrykonvent innehar en eller flera fursuits, både för att det finns fler som säljer fursuits, men också för att många nu tillverkar sina egna.

Furry fandom[redigera | redigera wikitext]

Enligt fandomhistorikern Fred Patten lanserades begreppet furry under ett science fiction-evenemang i början av 1980[1] när en tecknad bild av en karaktär ur Steve Gallacci's Albedo Anthromorphics startade en diskussion om antropomorfistiska karaktärer i science fiction-berättelser. Detta ledde till skapandet av en diskussionsgrupp som möttes under science fiction- och serieevenemang.

Den specifika termen furry fandom har använts i fanzines så tidigt som 1983 och har blivit det vedertagna namnet för genren under mitten av 1990-talet[2]. Fans menar dock att fandomen existerade långt tidigare genom fiktiva verk så som Kimba, The White Lion som släpptes 1956, Richard Adams roman, Watership Down som publicerades 1972 (filmen kom 1978) och Walt Disneys Robin Hood från 1973.

Utöver umgänget i fanzines började allt fler fans att möta upp under 1980-talet, vilket ledde till skapandet och genomförandet av det första furrymötet, ConFurence, 1989 med ett deltagarantal på 65 personer (90 föranmälda). Under det följande årtioendet slog internet igenom, vilket ledde till en uppsjö av olika sätt att umgås[3], t.ex. genom usenetgruppen alt.fan.furry som skapades i november 1990, virtuella tillhåll såsom MUCK, diverse olika chattrum och forum.

Furry fandom idag är betydligt mer utbredd tack vare internet, och populära tillhåll idag är Furaffinity, Deviantart och Facebook.

Konst[redigera | redigera wikitext]

Furry-anhängare brukar även teckna egna figurer, ett vanligt förekommande tema är pornografisk konst känd som "Yiff". Ordet härstammar från ljud från rävar som parar sig.[4]

Furry-evenemang[redigera | redigera wikitext]

Furrymöten anordnas i stora delar av världen, framför allt i USA där de största furry-evenemangen finns; det största är Midwest Furfest i Chicago, med ca 11 000 deltagare år 2019.

Gruppfoto av fursuiters under NordicFuzzCon i Malmö 2023.

Sedan 2013 arrangeras NordicFuzzCon[5] som är nordens största furry-evenemang.[6] NordicFuzzCon 2020 ägde rum på Clarion Hotel & Congress Malmö Live i Malmö med ca 1499 deltagare. Konventets maskot kallas "Mausie" och är en musliknande gnagare.[5]

Närliggande evenemang är Eurofurence som hålls i Tyskland, det största i Europa med ca 3 579 deltagare år 2019, och ConFuzzled som hålls i England och är näst störst i Europa med ca 2 116 deltagare år 2019.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör furry.
  • Furscience – forskningshemsida om furry-kulturen (engelska)