Fyra Bugg & en Coca Cola (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fyra Bugg & en Coca Cola
Singel av Lotta Engberg
Från albumet Fyra Bugg & en Coca Cola
B-sida"En helt ny dag"
UtgivenMaj 1987
Formatgrammofonskiva
GenreSchlager
SkivbolagMariann Grammofon
LåtskrivareChrister Lundh och Mikael Wendt
Listposition#1 Svensktoppen, #19 Hitlistan för singlar i Sverige
Album
Fyra Bugg & en Coca Cola
"Fyra Bugg & en Coca Cola"
(1)
"Orientexpressen"
(2)
"Boogaloo"
Eurovision Song Contest 1987-bidrag
Land Sverige
ArtistLotta Engberg
SpråkSvenska
KompositörMikael Wendt
TextförfattareChrister Lundh
DirigentCurt-Eric Holmquist
Finalresultat12:e
Finalpoäng50
Företrädare"E' de' det här du kallar kärlek" (1986)
Efterträdare"Stad i ljus" (1988)

"Fyra Bugg & en Coca Cola", även känd som "Boogaloo", är en sång skriven av Mikael Wendt och Christer Lundh. Lotta Engberg framförde melodin då den vann den svenska Melodifestivalen 1987 och deltog i Eurovision Song Contest samma år där bidraget slutade på plats 12.

Låtskrivarna skrev låten till pojkbandet The Pinks. Därför hämtade Mikael Wendt inspiration till texten från sin egen barndom under 1960-talet, då han kunde köpa fyra Bugg och en Coca-Cola för en krona i kiosken. Skivbolagsdirektören Bert Karlsson ville att The Pinks skulle delta med den i Melodifestivalen.[1] Sveriges Television motsatte sig detta[2] eftersom bandmedlemmarna var 10–14 år och ansågs vara för unga. Istället var det Lotta Engberg som fick chansen, en då 23-årig gravid körsångerska som redan hade spelat in en demo av sången.[1] Bidraget segrade i Melodifestivalen som ägde rum i Lisebergshallen i Göteborg i februari 1987, vilket innebar att det även kvalificerade som Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest samma år.

Låten var dock föremål för kontroverser eftersom varumärken förekom i såväl originaltiteln som texten. Fyra Bugg & en Coca Cola toppade radiohitlistan Svensktoppen, där den låg i topp sex veckor under perioden 19 april24 maj 1987.[3] Därefter diskvalificerades den av Sveriges Radio på grund av varumärkena.[1]

Inför Eurovision Song Contest bad SVT låtskrivarna att skriva om texten för att undvika regelbrott i tävlingen.[1] Den fick då titeln "Boogaloo" och textraden som var identisk med titeln ändrades till "Boogaloo dansa rock'n'rolla". Eurovision Song Contest ägde rum i Bryssel i maj 1987 och Engberg hade fött sitt barn när hon framförde bidraget.

Låten fick som bäst 12 poäng från Israel, och låg som bäst på tredje plats i tävlingen. Poängen var sporadiska, och till slut hade bidraget fått ihop 50 poäng, vilket räckte till en tolfteplats.

Boogaloo-versionen fick inget större genomslag i Sverige och efter tävlingen återgick Engberg till att sjunga originalversionen.[1]

Låten i massmedia[redigera | redigera wikitext]

Ett TV-klipp från 1987 visade Carl Bildt som sjöng med i låten vid ett besök i en musikstudio, iförd hörlurar. Bildt sjöng tämligen falskt, och klippet har sedan dess varit populärt att utnyttja i allehanda komediprogram i svensk TV.[4]

Singel[redigera | redigera wikitext]

I maj 1987 släpptes singeln Fyra Bugg & en Coca Cola, med sången "En helt ny dag" som B-sida. Singeln nådde 19:e plats på den svenska singellistan.

Coverversioner[redigera | redigera wikitext]

I samband med svenska Melodifestivalen 2010 tolkade Timo Räisänen låten.[5]

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1987) Topplacering
Sverige (Sverigetopplistan)[6] 19

Källor[redigera | redigera wikitext]

Listföljd[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
E' de' det här du kallar kärlek med Lasse Holm och Monica Törnell
Melodifestivalvinnare
1987
Efterträdare:
Stad i ljus med Tommy Körberg


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]