Fyra farliga friare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fyra farliga friare
(Horse Feathers)
Genre Komedi/Musikal
Regissör Norman Z. McLeod
Producent Herman J. Mankiewicz
Manus Will B. Johnstone, Sidney J. Perelman, Bert Kalmar, Harry Ruby
Skådespelare Groucho Marx
Chico Marx
Harpo Marx
Zeppo Marx
Thelma Todd
David Landau
Originalmusik Bert Kalmar, Harry Ruby
Produktionsbolag Paramount Pictures
Distribution Paramount Pictures
Speltid 68 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Fyra farliga friare (engelska Horse Feathers) är en amerikansk film från 1932 med Bröderna Marx, regisserad av Norman Z. McLeod.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Filmen är den fjärde filmen med Bröderna Marx. Denna film är även den fjärde långfilm med filmbolaget Paramount Pictures. Några scener baseras på brödernas pjäs Fun in Hi Skule från 1920-talet. Filmen premiär i hemstaden New York den 10 augusti 1932 och släpptes sedan i hela USA den 19 augusti 1932.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om hur Huxley College ska vinna nästa match i amerikansk fotboll mot konkurrenten Darwin University. Groucho spelar den nytillsatta rektorn professor Quincy Adams Wagstaff och Zeppo hans son Frank. Frank är kär i Connie Bailey (Thelma Todd) som i hemlighet försöker göra upp i förhand vem som ska vinna den stora fotbollsfinalen. Frank övertalar sin far att leja två professionella fotbollsspelare som bruka hänga på en lönnkrog i stan.

Groucho lejer av misstag isbäraren Baravelli (Chico) och hundfångaren Pinky (Harpo) då rektor Jennings (David Landau) från Darwin University redan lejt de riktiga fotbollsspelarna. Groucho beordrar då Chico och Harpo att kidnappa de riktiga spelarna och förväxlingarna kan börja.

Filmen har flera klassiska scener, bl. a uppgörelsen i klassrummet mellan Groucho och studenterna Harpo och Chico och matchfinalen i slutet på filmen där den stora uppgörelsen utspelas innan det lyckliga slutet.

Utvald filmscen[redigera | redigera wikitext]

  • Groucho berättar för de övriga professorerna om framtidsplanerna för skolan och säger: "Imorgon börja vi med att riva hela skolan." Varpå de frågar: "Men, professorn, var ska studenterna sova då?" Och Groucho svarar: "Där de alltid sover – i klassrummen."
  • Groucho pratar med Frank och säger: "Jag gifte mig med din mor för att jag ville ha barn. Föreställ dig min besvikelse när du kom."

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Filmen innehåller låtar som "I'm Against It" och "Everyone Says I Love You", den senare användes av Woody Allen, som var vän med Groucho, i filmen Alla säger I Love You från 1996.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]