Fyrhornsantilop

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fyrhornsantilop
Status i världen: Sårbar[1]
Haeckel Antilopina Tetracerus quadricornis.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljSlidhornsdjur
Bovidae
UnderfamiljOxdjur
Bovinae
SläkteTetracerus
ArtFyrhornsantilop
T. quadricornis
Vetenskapligt namn
§ Tetracerus quadricornis
AuktorBlainville, 1816
Utbredning
Tetracerus quadricornis map.png
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Fyrhornsantilopen (Tetracerus quadricornis) är en antilopart som man finner i skogarna i södra Asien. De håller främst till i Indien.

Den kan ha en mankhöjd på ungefär en halv meter och väga runt 20 kilo. Kroppslängden (huvud och bål) är ungefär 100 cm och därtill kommer en cirka 13 cm lång svans.[2] Dess päls är gulbrun, magen och benen är vita, den har en svart linje som går ner på benen och den har en krum rygg.

Fyrhornsantilopen har, som namnet antyder, fyra horn, men det är bara hanar som har horn. Hanarna får de första två hornen vid några månaders ålder. De sitter mellan djurets öron och kan bli lika långa som öronen. De andra två får hanen vid ungefär 15 månaders ålder. De sitter mitt på pannan och kan ha en längd på ungefär 6 centimeter. Antiloperna tappar inte sina horn men de kan bli skadade under hanarnas strider.

Fyrhornsantilop

Fyrhornsantilopen håller till i trädbevuxet kuperat land och alltid i närheten av vatten. De lever ensamma eller i par och de håller ett revir som de aggressivt försvarar mot andra hanar, särskilt under parningssäsongen. Honan får nästan alltid två kid.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tetracerus quadricornisIUCN:s rödlista, auktor: Mallon, D.P. 2008, besökt 25 februari 2009.
  2. ^ Dr. Koustubh Sharma (22 november 2010). ”Chousingha”. ARKive. Arkiverad från originalet den 4 november 2016. https://web.archive.org/web/20161104015813/http://www.arkive.org/chousingha/tetracerus-quadricornis/. Läst 1 november 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]