Gängtappen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gängtappen och Stapelbäddsparken
Huset 1962.

Gängtappen (också kallad Kockumshuset) är en kontorsbyggnad i Malmö, invigd 12 januari 1958.

Byggnaden har åren 1958-2015 utgjort huvudkontor åt Kockums AB. Den var då den byggdes Sveriges högsta kontorsbyggnad med 65 meters höjd och 15 våningar. Fortfarande utgör den en av Malmös högsta byggnader. Arkitekt Paul Hedqvist ritade en avancerad trekantig "gängtapp" med 15 000 kvadratmeter lokaler för 900 anställda och med alla innerväggar flexibelt flyttbara kring en central kärna av sex personhissar, varuhiss och trapphus. I entrén finns en glasmosaik med havsmotiv av Tor Hörlin.

Husets speciella form kan göra det svårt att orientera sig mellan lokalerna. Husets fasad har efterhand genomgått renoveringar som gjort att det förlorat sin 1950-talskaraktär.

2009 sålde dåvarande ägaren av Kockums, ThyssenKrupp Marine Systems, fastigheten till fastighetsbolaget Wihlborgs för att därefter hyra byggnaden i stället. Under 2015 lämnade Kockums AB sitt hus för flytt till en grannfastighet med mindre lokalyta. Därefter hyser byggnaden kontor för olika företag, bland andra Länsförsäkringar och Hypergene.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]