Gården Stenbrottet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gården Stenbrottet i juli 2006.

Gården Stenbrottet (även kallat Gammelgården) består av två äldre byggnader på Karolinska institutets område i Solna kommun. År 1947 förklarades de två byggnaderna på Stenbrottet och den omgivande trädgården för byggnadsminnen.[1]

Stenbrottet var ursprungligen torp under Karlbergs slott. Gården Stenbrottet byggdes 1771 på initiativ av handelsmannen och bagaren Joakim Sasse. Han hade fått en bit mark upplåten åt sig som han namngav Stenbrottet. Möjligen har namnet samband med "Ryska vallarna" som hade byggts inte så långt därifrån. Enligt traditionen hade ryska krigsfångar i början av 1700-talet satts i arbete här med anläggningar för Stockholms yttre försvar.

År 1795 övertogs gården av den från Italien inkallade balettmästaren Giovanni Battista Ambrosiani. Han hade kommit till Sverige samma år för att tjänstgöra som danslärare åt kadetterna på Karlbergs slott, men var också balettmästare och premiärdansör på Gustav III:s opera. Under 1800-talet bedrevs tobaksodling, orangeri och vanligt jordbruk. Gården stannade i familjen Ambrosiani fram till 1924 då den övertogs av prästgårdens arrendator Arvid Lindman. Han lät renovera byggnaderna och sålde dem 1933 till rikssjukhuskommittén.

Stenbrottets gamla byggnader har integrerats i Karolinska Institutets område och kallas numera "Gammelgården" och innehåller idag kontorslokaler och konferensrum. Under en period därföre var huset ett mycket populärt kafé för studenter och anställda och kallades på 70-talet kärvänligt för "Snusket". Bakom Gammelgården reser sig nybyggnaden för Karolinska institutets aula ritat av arkitekt Gert Wingårdh.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ RAÄ:s bebyggelseregister: Lägenheten Stenbrottet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]