Gården Stenbrottet

Gården Stenbrottet i juli 2006.

Gården Stenbrottet (även kallad Gammelgården eller Lägenheten Stenbrottet) består av två äldre byggnader på Karolinska institutets område i Solna kommun. År 1947 förklarades de två byggnaderna (mangården och tiondeladan) och den omgivande trädgården som byggnadsminnen.[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stenbrottet med omgivning 1934.

Stenbrottet var ursprungligen torp under Karlbergs slott. Gården Stenbrottet byggdes 1771 på initiativ av handelsmannen och bagaren Joakim Sasse. Han hade fått en bit mark upplåten åt sig som han namngav Stenbrottet. Möjligen har namnet samband med "Ryska vallarna" som hade byggts inte långt härifrån. Enligt traditionen hade ryska krigsfångar i början av 1700-talet satts i arbete där med anläggningar för Stockholms yttre försvar.

År 1795 övertogs gården av den från Italien inkallade balettmästaren Giovanni Battista Ambrosiani. Han hade kommit till Sverige samma år för att tjänstgöra som danslärare för kadetterna på Karlbergs slott, men var också balettmästare och premiärdansörGustav III:s opera. Under 1800-talet bedrevs tobaksodling, orangeri och vanligt jordbruk. Gården stannade i familjen Ambrosianis ägo fram till 1924 då den övertogs av prästgårdens arrendator Arvid Lindman. Han lät renovera byggnaderna och sålde dem 1933 till rikssjukhuskommittén.

Stenbrottets gamla byggnader har integrerats i Karolinska Institutets område och kallas numera "Gammelgården" och innehåller kontorslokaler och konferensrum. Under en period dessförinnan var huset ett mycket populärt kafé för studenter och anställda och kallades på 1970-talet kärvänligt för "Snusket". Bakom Gammelgården reser sig numer den nybyggda Karolinska institutets aula, ritad av arkitekt Gert Wingårdh.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]