Gårdsförsäljning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gårdsbutik på Skillebyholm, Hölö socken.
Gårdsförsäljning på Husa gård, Brottby.

Gårdsförsäljning är i Sverige ett begrepp som omfattar den verksamhet där en producent av livsmedel, grödor eller produkter från animalieproduktion kan försälja dessa i förädlat skick direkt till konsument. Försäljningen sker i regel i en gårdsbutik.

Exempel på varor[redigera | redigera wikitext]

Alkoholförsäljning[redigera | redigera wikitext]

Gårdsförsäljning är omgärdat av ett strikt regelverk som efter Sveriges medlemskap i EU alltmer ifrågasatts, främst möjligheterna till försäljning av inhemskt producerad alkohol som öl, vin, cider och sprit. Framför allt vad gäller vin, är lokal försäljning direkt från mindre producenter till konsument snarare regel än undantag i Europas traditionellt vinproducerande länder.

Flera riksdagsmotioner som ifrågasatte denna lagstiftning och som ville göra det möjligt för lokalproducenter att sälja alkoholhaltiga drycker direkt till konsument lämnades under början av 2000-talet in för behandling [1].

6 september 2007 fattade regeringen ett beslut om att en översyn av alkohollagen skulle göras. I detta uppdrag ingick att utredaren skulle "...analysera och utreda vilka konsekvenserna blir av en lagändring som innebär att tillverkare av spritdrycker, vin och starköl tillåts att på tillverkningsstället sälja egenproducerade drycker till konsumenter". Uppdraget skulle redovisas senast 30 december 2008[2].

Den 27 maj 2008 meddelade Systembolaget att lokalproducenter, efter särskild ansökan, från och med 1 juni 2008, har rätt att få lämna in sina varor till den fysiskt närmsta Systembolagsbutiken för försäljning, även om dessa produkter inte är en del av företagets ordinarie sortiment[3]. Den 1 juni 2010 ändrades detta till att gälla de tre fysiskt närmsta butikerna.[4] Från flera håll spekulerades i att detta var ett sätt för Systembolaget att ha kvar sitt monopol på försäljningen av alkoholhaltiga drycker [5][6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksdagen.se, sökning 2008-05-28
  2. ^ Riksdagen.se: Direktiv 2007:127 Översyn av alkohollagen
  3. ^ Systembolagets pressmeddelande 2008-05-27
  4. ^ ”Lokalproducerat i de tre närmaste systembutikerna”. 17 maj 2010. http://www.systembolaget.se/Applikationer/Knappar/Press/Pressmeddelanden/2010/Pressmeddelande+2010+05+17.htm. Läst 15 juli 2010. ”"Från och med den 1 juli kan de lokala dryckesproducenterna i Sverige sälja sina produkter i de tre systembutiker som ligger närmast produktionsstället. Tidigare lagerfördes dessa i den systembutik som låg närmast."” [död länk]
  5. ^ Barometern.se: "Moderat vill ha gårdsförsäljning av alkohol", 2008-05-28
  6. ^ Dagens industri 2008-05-28[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]