Gökur

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Du200613.png

Ett gökur är en typ av pendelur som skjuter ut en gökfigur genom en lucka då klockan slår jämna slag, och markerar timslagen genom att med små luftbälgar imitera gökens läte.

Gökuret är utformat som ett litet hus med lutande tak med en inbyggd liten mekanisk fågel som föreställs bo i klockan. Jaktmotiv med gevär och bytesdjur är vanligt förekommande utsmyckningar på klockan.

Under gökuret i varsin kedja hänger två järntyngder utformade som kottar, så kallade lod. Med hjälp av tyngdkraften driver den ena kedjan själva uret, och den andra kedjan göken.

På höger sida av uret finns en liten trädörr som ger åtkomst till urverket. Baksidan på uret kan öppnas för att komma åt större delar av urverket.

Många gökur kommer från Tyskland. Varifrån klockan härstammar står oftast på urtavlan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Omkring år 1730 fick urmakaren Franz Anton Ketterer från den sydtyska byn Schönwald en rolig idé – att tillverka ett gökur.[1] Hans gökur blev populära och gjorde byn världskänd.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Tidmätning i modern tid”. Världens Historia. 2010. http://varldenshistoria.se/dagligt-liv/kultur/tidmatning-i-modern-tid. Läst 19 mars 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]