Göran Göransson Gyllenstierna den äldre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Göran Göranson Gyllenstierna den äldre var ägare till godset Almare-Stäket på 1640-talet. Detalj ur Suecia Antiqua et Hodierna på 1670-talet, gravör Adam Perelle (1640-1695).

Göran Gyllenstierna, född 1601Årsta i Österhaninge socken, Södermanland, död 30 mars 1646 var en svensk amiral och landshövding i Uppsala län. Han var son till riksrådet och riksmarskalken greve Göran Nilsson Gyllenstierna och Ingeborg Claesdotter Bielkenstierna.

Gyllenstierna var gift med fru Anna Skytte (dotter till Johan Skytte), med vilken han fick sönerna Johan Göransson Gyllenstierna (1635-1680) och Göran Göransson Gyllenstierna (1632-1686). Han skrev sig som friherre till Lundholmen i Vrigstads socken, Jönköpings län och ägde dessutom bland annat Björksund i Södermanland och Almare-Stäkets gård i Uppland.

Göran Gyllenstierna avled på Almare-Stäkets gård 1646 och är gravsatt i Riddarholmskyrkan. Godset Almare-Stäket stannade i hans släkt till 1683 då den återgick till kronan och indelades på kavalleriet.

I Kallhäll-Stäket, den nordligaste av Järfälla kommuns fyra kommundelar, finns en väg som heter Gyllenstiernas väg, uppkallad efter Göran Göransson Gyllenstierna den äldre. Villorna vid Gyllenstiernas väg i Stäkets villasamhälle är bland de första som byggdes i området. Det fashionabla villasamhälle som planerades visar att villorna var stora och var arkitektritade och att natur- och trädgårdstomterna var väl tilltagna.

Kronologi[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]