Göran Karlsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För liknande namn, se Göran Karlsson (olika betydelser).
Staty över Göran Karlsson av Jonas Högström utanför Gekås.

Nils Göran Kennet Karlsson, född 18 oktober 1939 i Gödestads församling i Hallands län, död 26 juli 2004 i Köinge församling i Hallands län,[1] var en svensk affärsman, mest känd för lågprisvaruhuset Gekås i Ullared.

Göran Karlsson startade lågprisvaruhuset Ge-Kås Manufaktur 1963 i källaren till familjens bostad. Namnet kommer från hans initialer G och K. Försäljningen bestod främst av gabardinbyxor och städrockar. Till en början gick inte affärerna så bra, men med tiden blev Ge-Kås ett fenomen och succén var ett faktum. 1991 valde Karlsson att sälja företaget till sex anställda för 130 miljoner kronor. Vid försäljningen skrevs en klausul att Karlsson inte fick driva konkurrerande företag under ett antal år men vid en förlikning bröts klausulen 1 juli 1998.

Efter att klausulen hävts försökte sig Göran Karlsson på en ny "kassa-ko", han startade Ullared2.se/Karlsson från Ullared men efter namnkonflikter fick inte Ullared användas av Karlsson i marknadsföringen, för i folkmun kallas Ge-Kås för Ullared. Företaget fick istället namnet Karlsson och säljer heminredning, textilier, livsmedel och verktyg.

Göran Karlsson avled 2004 i sviterna av cancer (hjärntumör).

Han var mycket motorintresserad; vid sin bortgång ägde han 200 bilar och ca 100 motorcyklar. I samlingarna fanns flera dyrgripar bland annat Excalibur SS Phaeton och Morris Oxford DeLux 4-Dr. Bilarna återfanns i hans bil- och mc-museum i Gällared. Efter hans död flyttades fordonen till Göran Karlssons Motormuseum i Ullared som dock lades ner 2011 på grund av vikande besöksantal. Vintern 2012 rasade taket in på ett garage där flera av hans bilar stod förvarade; flera bilar skadades men de såldes senare till ett nytt museum[förtydliga] utanför Svenljunga.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1830–2020, Version 8.01, Sveriges Släktforskarförbund: Karlsson, Nils Göran Kennet