Göran Montan

Från Wikipedia
Version från den 11 oktober 2015 kl. 09.51 av X27se (Diskussion | Bidrag) (Text utbyggd och kompletterad med referenser)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Göran Montan vid Nordiska rådets session i Köpenhamn 2009.

Göran Montan, född 1946, är en svensk politiker (moderat) från Kristianstad, Skåne län.

Göran Montan blev invald i Sveriges riksdag i valet 2006 och var ledamot fram till 2014. Han tjänstgjorde i riksdagens kulturutskott och skatteutskott samt Nordiska rådets svenska delegation.

I valrörelsen 2010 uppmärksammades Montan för sin personvalskampanj till riksdagen där hans valaffischer utgjordes av pastischer på de kända filmerna Forrest Gump, Gran Torino och Rocky[1]. I samband med detta gav han även ut boken Åsikt. Kampanjen vann ett andrapris i kategorin bästa printmedia/genomförd kampanj 2010 i tävlingen Hela Skånes bästa reklam[2].

Montan har ett sort intresse för uppfödning av islandshästar och var under flera år ordförande i svenska islandshästförbundet[3]. Vid sin gård Margaretehof i Everöd i Skåne driver Montan och hans familj ett islandshästcenter. Uppfödningen sker i huvudsak vid familjens gård på Island[4].

Under åren 1979-1987 ägde och drev han företaget Liberia Aggregates Corp, LAGRO, i Liberias huvudstad Monrovia.

Efter sin tid i riksdagen har Montan engagerat sig i privatfilantropisk verksamhet i Västafrika och i Nordamerika.

Montan har även uppmärksammats för sitt intresse för sportbilar. Vid ett tillfälle förlorade han tillfälligt körkortet efter att ha kört för fort (150 km/h) över Öresundsbron med sin Jaguar XKR med 420 hästkrafter. Han fick senare tillbaka körkortet då hastighetsmätningen visade sig vara felaktig[5]. Under våren 2015 råkade han ut för en allvarlig trafikolycka när han fick vattenplaning med en motsvarande bil på väg till Kastrup flygplats för en resa en till USA, där han skulle föreläsa[6].

Göran Montan och Liberias president Ellen Johnson Sirleaf i samband med att denna tilldelades Nobels fredspris 2011.


Bibliografi

  • Åsikt (2010) ISBN 978-91-633-7261-2


Externa länkar

Källor