Göran Palm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Göran Palm (olika betydelser).
Göran Palm
Född3 februari 1931
Uppsala, Sverige Sverige
Död12 april 2016 (85 år)
Stockholm
YrkeFörfattare
NationalitetSverige Svensk
SpråkSvenska
GenrerPoesi, kritik och samhällsdebatt
Make/makaTora Cederberg (g. 1957–77)
Siv Hågård (g. 1992–2016; hans död)

Göran Johan Samuel Palm, född 3 februari 1931 i Uppsala, död 12 april 2016 i Stockholm,[1] var en svensk poet, kritiker, samhällsdebattör och folkbildare..

Göran Palm var en av Sveriges viktigaste författare från 1950-talet till sin död. Få författare har väckt större uppmärksamhet och stått mer i centrum både på litteraturens område, i samhällsdebatten och kulturpolitiken.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Före debuten

Sin första dikt skrev Göran Palm redan i fjortonårsåldern[2]. Påverkad av flera samtida författare försökte han i olika stilar. Den första antagna dikten publicerades 1948, men den första diktsamlingen kom först 1961. En del av dessa tidiga dikter tog han med i sin samlingsvolym från 1976, Dikter på vers och prosa. Här återpublicerades också en del av Palms översättningar av utländska poeter. (Ezra Pound, Hans Magnus Enzensberger, Tadeus Rózewics, Attila Jósef, Ivan Malinovski m.fl.)

Palm var en av sin generations mest tongivande litteraturkritiker. Han medverkade i Bonniers Litterära Magasin (BLM) från 1953 och var redaktör för den unglitterära tidskriften Upptakt 1955-1958. På Expressens kultursidor skrev han 1959-1965. Tillsammans med Folke Isaksson utgav han antologin 50-talslyrik. Efter sina universitetsstudier i Uppsala var han lärare vid Gästriklands folkhögskola och Kävesta folkhögskola.


Den nyenkla poeten

Gunnar Ekelöfs diktsamling Strountes (1955) blev en viktig inspiration för den litterära riktning, nyenkelheten, som växte fram i slutet av 1950-talet med namn som Sonja Åkesson, Björn Håkanson, Lars Bäckström - och Göran Palm[3]. Hans debutdiktsamling Hundens besök utgavs 1961 och följdes av Världen ser dig - Själens furir och andra dikter (1964) I den samlingen finns Palms kanske mest citerade dikt Havet:

Jag står framför havet

Där är det.

Där är havet.

Jag tittar på det.

Havet. Jaha.

Det är som på Louvren.

Den nyenkla poesin skulle enligt Palm experimentera med "enkla, direkta och begripliga språkformer"[4] och eftersträva kommunikation, i reaktion mot en del av modernismens poesi med sitt högstämda och symboltyngda språk.

I Själens furir finns också dikten Spegelbilden som formulerade det ögonblick när författaren överrumplas av insikten att det egna jaget är en del av världen.

Diktsamlingen markerade också ett uppbrott från den litteratursyn som Palm ägnat så mycket uppmärksamhet och intresse åt som kritiker. Långt senare summerade Palm sin kritik av den modernistiska litteraturen i boken Tack, modernismen för den tid som varit! (2007)


Samhällsdebattören

Diktbokens titel, Världen ser dig, kom att bli en tidsmarkör för ett framväxande nytt samhällsklimat i Sverige. Med debattboken En orättvis betraktelse (1966) inledde Palm ett decennium i sitt författarskap där politiken och samhällsdebatten dominerade. Boken såldes i över 90.000 exemplar, en för den tiden och för en politisk debattskrift gigantisk upplaga. Underrubriken var "Om fattiga och rika i världens land", Här anlades han det antikoloniala perspektivet för första gången i den svenska debatten. Hans metod var att ställa olika verkligheter mot varandra - den hävdvunna traditionella och västerländska mot den verklighet tredje världens förtryckta levde under. Aldrig tidigare hade en debattbok väckt en sådan uppmärksamhet och polariserande diskussion.

Den följdes upp med ett mer inhemskt perspektiv i Indoktrineringen i Sverige (1968). Här granskade han vår samhällsbevarande indoktrindering. Exemplen var TV-serier, nyhetsprogram, veckotidningar, skolböcker, rättsväsende och till och med blomsterkataloger.

Men Göran Palm ville också se konkret handling. I den andan tillkom handboken Vad kan man göra? (1969). Själv tog han anställning som fabriksarbetare för att få nya perspektiv och erfarenheter på LM-Ericsons fabrik vilket resulterade i två böcker - Ett år på LM (1972) och Bokslut från LM (1974). Poeten Palm tog dock inte paus, utan parallellt med verkstadsarbetet skrev han Varför har nätterna inga namn - en tankebok med prosadikter i "ett mörklagt ämne".


Folkbildare och resenär i poesi och berättande

Redan från 1950-talet fanns en inriktning mot folkbildning och mötet med människor hos Göran Palm. Strävan att nå en ny publik formades av hans litteratursyn, politiska engagemang och sociala begåvning. I hela sitt författarliv praktiserade Palm grunderna i folkbildningens pedagogik - mötet, dialogen, det öppna samtalet. Drivkraften var hans tilltro till ordens och litteraturens betydelse kombinerat med nyfikenhet på människors från alla samhällsskit och med olika livsbetingelser. Hans resor och möten ute i landet gav också insikten att de flesta människor själva bär på berättelser och erfarenheter värda att föra ut. Palm var initiativtagare till Föreningen Liv i Sverige 1982 som med mottot "Varje liv är värt att skildra" främjar det självbiografiska berättandet i tal och skrift. Uppemot 160 böcker har utgivits med föreningens stöd[5]. Han var dess ordförande från starten fram till 2010. Som ett led i föreningens verksamhet tillkom en bred rörelse med Berättarkaféer över hela landet. Berättarkaféerna är enligt Palm "demokrati i praktiken, inte bara i teorin"[6].


Vintersagan Sverige

Göran Palms mest betydelsefulla verk, ett av de originellaste diktverken i den svenska litteraturen är Sverige en vintersaga i fyra delar (1984-2005) på sammanlagt 1400 sidor. Det är en resa i historien fram till dagens samhälle, ett reportage som ger helt nya perspektiv och kunskaper. Där skildrar han landet Sverige från norr till söder i Selma Lagerlöfs och Nils Holgerssons efterföljd. Här finns alla genrer som han använt sig av i sina böcker; det är dikt, journalistik och undersökande reportage, debatt, kåseri, historielektion i en omtumlande blandning.

Verket är skrivet på blankvers, ett klassiskt versmått, som knappt använts i modern tid. Formen både tuktar och styr författaren, men ger honom också en frihet. I den första delen har Palm en "frivillig överkurs i ämnet versteknik" och beskriver där blankversen - på blankvers:

En tvåtaktsmotor god för fem slag raden

eller ett sladdbarn i familjen Jamb

som ännu inte satts i rimsmedslära

så kan man karaktärisera blankvers.

Den tid han skildrar - med utblickar ända ner i istiden - är folkhemsepokens höjdpunkt till dess nedmontering: avfolkning av glesbygden och urbanisering, marknadisering, ökade inkomstklyftor, klimathot och miljöförstöring. Verket återutgavs 2016 i en av författaren nyredigerad upplaga i ett band med titeln Vintersagan Sverige - en läsebok i fyra delar.


Antologiredaktören

Parallellt med arbetet med Vintersagan tog Palm initiativet till Landskapsantologierna där närapå alla landskap skildrades i olika författares texter; "barnvisor, fackuppsatser, sagor, reportage, folkmålskväden, essäer, psalmer, museiuppteckningar, allt möjligt".[7] Själv var han redaktör för den inledande antologin Landskapets röster och sedan Röster från Uppland.

Ett annat initiativ var Den svenska högtidsboken - på en gång en handbok för icke-religiösa ceremonier och en antologi med texter och dikter för den allt större del av befolkningen som inte vill omfattas av den religiösa liturgin vid dop, bröllop, begravningar och andra högtider.


Göran Palm på Jakobsbergs folkhögskola

Göran Palms författarskap förvaltas sedan 2017 av Jakobsbergs folkhögskola. Ett särskilt Göran Palmrum med delar av hans arbetsbibliotek, alla hans böcker och material i form av recensioner och tidningsklipp finns på skolan. Där finns också de flesta titlar i Liv i Sveriges bokserie. Ett seminarium kring författarskapet arrangeras årligen och ett Göran Palmstipendium utdelas. Det första stipendiet tillföll Bengt Berg 2018 och har sedan tilldelats Susanna Alakoski och Göran Greider.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

 • 196050-talslyrik (red. tillsammans med Folke Isaksson)
 • 1961Hundens besök, dikter
 • 1964Världen ser dig - Själens furir och andra dikter
 • 1965Sweden writes (red. tillsammans med Lars Bäckström)
 • 1966En orättvis betraktelse, essä
 • 1967Själens furir (redigerad sammanslagning av Hundens besök och Världen ser dig)
 • 1968Indoktrineringen i Sverige, debattbok
 • 1969Vad kan man göra, handbok
 • 1970Gräddvargen, barnpjäs med Siv Widerberg
 • 1971Varför har nätterna inga namn, lyrisk dagbok
 • 1972Ett år på LM, industrireportage
 • 1974Bokslut från LM, industrireportage
 • 1975En by i Turkiet, lättlästbok med Lüfti Özkök
 • 1976Dikter på vers och prosa, samlingsvolym
 • 1978Kritik av kulturen, essäer
 • 1978Konsten att veta bäst från ABBA till övre slummen, satiriskt lexikon med Karl-Olof Björk
 • 1980Mannens dikt om kärlek, antologi
 • 1984Sverige, en vintersaga 1 - Ge nuet djup, resekrönika
 • 1988Fosterlandet i bitar, dikturval
 • 1989Sverige, en vintersaga. 2 - Tillbaka till naturen, resekrönika
 • 1992Landskapets röster, antologi
 • 1994En omodern betraktelse, debattbok
 • 1995Berättarkafé, antologi
 • 1997Röster i Uppland, antologi
 • 1997Sverige en vintersaga. 3 - Innevånarna, resekrönika
 • 2000Den svenska högtidsboken, antologi
 • 2005Sverige en vintersaga. 4 - Vintern blir vår, resekrönika
 • 2007Tack, modernismen, för den tid som varit!, essäer
 • 2007 - Det är Sverige som avviker (intervjubok på Södertörns högskola)
 • 2007 - 25 innevånare i vintersagornas land, urval
 • 2010 - Sit Down Tragedy, teatermonolog med Helge Skoog
 • 2016Vintersagan Sverige, En läsebok i fyra delar, bearbetad nyutgåva i ett band

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Författaren Göran Palm död. Dagens Nyheter 2016-04-12
 2. ^ Dikter på vers och prosa, förord 
 3. ^ "Man måste ha sin prövosten" Gunnar Ekelöfs betydelse för Göran Palm och några andra sextiotalspoeter. 
 4. ^ Göran Palm. ”Experiment i enkelhet?”. Expressen 8.9 1961. 
 5. ^ t.o.m. 2020
 6. ^ Berättarkafé, antologi 1995 
 7. ^ Palm, Göran. Landskapets röster 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Tryckta skrifter:

 • Lars Lönnroth - Sverker Göransson: >Den svenska litteraturen, del VI, Medieålderns litteratur, 1989
 • Göran Hillman: Göran Palm - poet, debattör, folkbildare. i Folkbildning & Forskning, Årsbok 2017. Utvidgad version, Jakobsbergs folkhögskola 2017.
 • Per Sundgren: Göran Palms kritik av kulturen. i Tillsammans, Politik, filosofi och estetik på 1960- och 1970-talen. Red: Anders Burman och Lena Lennerhed. 2014
 • Lars-Göran Malmgren: Göran Palms LM-böcker. Avhandl. 1977
 • Leif Eriksson: "Man måste ha sin prövosten" - Gunnar Ekelöfs betydelse för Göran Palm och några andra sextiotalspoeter. Avhandl. 1982

Artiklar, urval:

 • "Experiment i enkelhet?" Artikel av Göran Palm, Expressen 8 september 1961.
 • "Mod och rädsla i Palms revoltsjäl". Intervju Lilian Öhrström, Dagens Nyheter 26 november 1989.
 • "En vintersaga värd att fira". Recension Maria Schottenius, Dagens Nyheter 1 februari 2005.
 • "Vinter blir vår när Palm går i mål". Recension Caj Lundgren, Svenska Dagbladet 1 februari 2005.
 • "....och så har vintersagan nått sitt slut". Reportage Cecilia Jacobsson, Dagens Nyheter 6 februari 2005.
 • "Poeten som kom in från kylan". Intervju Ricki Neuman, Svenska Dagbladet 13 februari 2005.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]