Gös (flagga)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gös hissad på ett av Republiken Irlands örlogsfartyg.
Bremens gös förd på en av tyska livräddningssällskapets båtar.

Gös (engelska: jack) är en flagga förd på gösstake i förstäven på ett fartyg.[1]

Bruk[redigera | redigera wikitext]

Gös hissas och halas ned samtidigt som fartygets nationalflagga och förs endast då fartyget är förtöjt eller ligger till ankars. Gös brukas huvudsakligen på örlogsfartyg (örlogsgös) men förekommer även på handelsfartyg, där hemstadens flagga kan användas som gös. På fritidsbåtar kan de förekomma, men är relativt ovanliga. På motorbåtar kan en gös eller vimpel föras i form av en klubbstandert på gösstake eller på en mindre mast placerad ovanpå ruffen. Hissad i förmasten har gösen använts som ett tecken för att tillkalla lots.

Svenska fartyg[redigera | redigera wikitext]

Som örlogsgös på svenska örlogsfartyg förs en mindre örlogsflagga. Mellan 1844 och 1905 användes det svenska-norska unionsmärket som gös på svenska och norska örlogsfartyg, vilket uppenbart var inspirerat av den brittiska ”unionsgösen” – Union Jack. Svenska handelsfartyg använder ofta rederiflagga eller vapenflagga för hemmahamnen. På gös för svenska fritidsbåtar förekommer ofta klubbemblem eller liknande symbol.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet kommer av det nederländska geus, med ovisst ursprung. Möjligen kommer det av geuserna, motståndare till det spanska styret av Nederländerna under 1500-talet.

Exempel på olika länders örlogsgösar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ gös i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 26 juni 2017.