Gösta Oswald

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gösta Oswald 1950

Erik Gösta Oswald, född 9 juni 1926 i Stockholm, död 26 juli 1950 utanför Brissund på Gotland (drunkning), var en svensk författare och i viss mån även tonsättare. Han var svärson till Jöran Sahlgren.

Efter studentexamen vid Norrmalms läroverk 1945 studerade Oswald humanistiska ämnen och pianopedagogik vid Stockholm högskola 1945–47. Åren 1948–50 arbetade han som litteraturkritiker vid Aftontidningen i Stockholm.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Gösta Oswald debuterade, 20 år gammal, med den avancerat modernistiska diktsamlingen Den andaktsfulle visslaren. Lyrisk mässa i fyra böcker. Han räknas till de unga och udda genierna i den svenska lyriska modernismen.

Hans författarskap karaktäriseras som ett samtal med valfrändskaper från filosofins och litteraturens olika tider och sfärer. Hans stora intresse för musik avsatte spår i hans diktning och han eftersträvade litterära kompositioner i enlighet med musikens former.

Efter debutsamlingen skrev han romanen Christinalegender, vilken dock inte utgavs förrän 1963. Huvudpersoner är Petrus de Dacia och Christina av Stommeln, men det är inte någon traditionell historisk roman utan ett lyriskt tankespel genomströmmat av mystik och en mosaik av citat från bland andra Mäster Eckehart, Erik Lindegren och T.S. Eliot.

Romanen En privatmans vedermödor, som Oswald utgav 1949, är en skildring av den smärtsamma upplevelsen av livets absurditet. Den postuma Rondo, inspirerad av Hieronymus Bosch, kretsar kring teman som försoning och livets ogripbara kaos. Den kunde endast utges i de fragment som förelåg vid Oswalds död, men är ansedd som en av det svenska 1900-talets mest säregna texter.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Holm, Birgitta (1969). Gösta Oswald: hans liv och verk och hans förbindelse med det svenska 40-talet. Stockholm: Bonnier. Libris 8079484 
  • Trotzig, Birgitta (2000). Gösta Oswald: minnesteckning. Stockholm: Svenska akad. Libris 7151319. ISBN 91-1-300879-X 

Källor[redigera | redigera wikitext]