Götheborgske Spionen

Från Wikipedia
Götheborgske Spionen
PublikationstypStudenttidning
Grundad1936
HuvudkontorGöteborg, Sverige Sverige
ChefredaktörJazz Munteanu
SpråkSvenska
Frekvensdagligen på webben
Upplaga35 000 - 40 000
ISSNISSN 0345-4312
Webbplatshttp://www.spionen.se/

Den Götheborgske Spionen är en studenttidning vid Göteborgs universitet. Tidningen administreras genom en tidningsförening som har Göteborgs universitets studentkårer som huvudman.

Namnet Götheborgske Spionen förekom som namn på en tidning i Göteborg 1766–1773, då gymnasielärarna Bengt Öhrwall och Johan Rosén gav ut en publikation med sedeskildringar, kåserier och insändare i aktuella ämnen, som till exempel Ostindiska kompaniet, tryckfriheten och överflödsförordningen som reglerade nyttjandet av kaffe, alkohol, siden, spetsar med mera. Tidningen diskuterade också saker som gatubelysning, brandförsvar och inte sällan kommenterade insändarna privata uppgörelser som hade förekommit vid domstol.[1]

Tidningen återuppstod som medlemstidning för Göteborgs Högskolas Studentkårs medlemmar 1936. Bland initiativtagarna märktes Erik Lönnroth. Sedan dess har tidningen granskat både Göteborgs universitet och studentkårerna vid universitet. Filosofiska Fakulteternas Studentkår valde att donera tidningen till GUS under det sena 1990-talet och en tidningsförening inrättades för att administrera tidningen. GUS är huvudmän för den tidningsföreningen. Sedan dess har tidningen genomgått flera förändringar för att anpassa sig till sin nya målgrupp, alla studenter vid Göteborgs universitet.

Sedan kårobligatoriet avskaffades utkommer tidningen till samtliga studenter och anställda vid Göteborgs universitet med 4 nummer per år, som en del i det kårstöd universitetet ger till studentkårerna.[2] Upplagan är cirka 37 000 exemplar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sylwan O., Svenska pressens historia till statshvälfningen 1772, s 376 ff.
  2. ^ Rektorsprotokoll 2010-03-22, läst 2012-03-17 (pdf)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]