Gaëtan de Rochebouët

Från Wikipedia
Gaëtan de Rochebouët
Född16 mars 1813[1][2]
Angers
Död23 februari 1899[2] (85 år)
Paris
Medborgare iFrankrike
Utbildad vidÉcole polytechnique
SysselsättningPolitiker, officer
Befattning
Frankrikes krigsminister
Konseljpresident (1877–1877)
Utmärkelser
Storofficer av Hederslegionen
Kommendör av Hederslegionen
Redigera Wikidata

Gaëtan de Grimaudet de Rochebouët, född den 16 mars 1813 i Angers, död den 23 februari 1899 i Paris, var en fransk militär och politiker.

Efter att 1831 ha avslutat sina studier vid École Polytechnique blev han officer och deltog som general i fältslagen under andra kejsardömet och i tysk-franska kriget. Han tjänstgjorde då under den senare presidenten i tredje republiken, marskalk Patrice de Mac-Mahon.

I november 1877 bildade han som efterträdare till hertigen av Broglie ett övergångskabinett. Oppositionen såg dock i den nye premiärministern endast ett fogligt verktyg för presidenten och vägrade helt att samarbeta med Rochebouët. Hotet om att avvisa budgeten ledde till att Mac-Mahon redan i december 1877 entledigade premiärministern och kallade tillbaka den tidigare premiärministern Jules Dufaure.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Léonoredatabasen, Frankrikes kulturministerium, Léonore-ID: LH//1202/64, omnämnd som: Gaetan Grimaudet de rochebouet de, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b] GeneaStar, GeneaStar person-ID: degrimaudetderochebg, omnämnd som: Gaëtan De Rochebouet.[källa från Wikidata]