Gaara

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gaara
(我愛羅)
Gaara tatouage amour.svg
Tatueringen Gaara har i pannan
DebutManga kapitel 35 / Anime episod 20
OriginalröstAkira Ishida
Engelsk röstLiam O'Brien
Profil
ÅlderDel I: 12-13
Del II: 15
Födelsedag19 januari
BlodgruppAB
Längd148,1 cm cm
Vikt40,2 kg
SläktingarTemari (syster)
Kankuro (bror)
Information
Nuvarande rangKazekage
Nuv. anknytningarSunagakure
Föreg. teamTeam Baki (Baki, Temari, Kankuro, Gaara)
Cosplayare utklädd till Gaara

Gaara är en fiktiv figur i manga- och animeserien Naruto. Gaara är känd som "Gaara of the Sand", "Gaara of the Desert" och "Sabaku no Gaara" (砂瀑の我愛羅).


Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Gaara no Sabaku är son till den Fjärde Kazekagen i Vindlandet, och är Temari och Kankuros lillebror. Eftersom byn som Gaara bor i, Sunagakure, höll på att bli fattigare och fattigare med tiden när Gaara var ett barn beordrade hans far att man skulle besegla den Ensvansade Shukaku inuti hans son, i hopp om att Gaara skulle bli ett kraftigt vapen för deras by när han växte upp. Eftersom ett offer behövdes för att slutföra beseglingen blev Gaaras mor, Karura, använd och dödad. Innan hon dog utlyste hon en förbannelse över Sunagakure i hopp om att Gaara skulle hämnas hennes död.

Gaara tränades av sin far, men blev för det mesta uppfostrad av sin morbror, Yashamaru. Eftersom Gaara hade en demon inom sig hatade byborna honom på grund av sin rädsla, och de såg honom som monstret som han bar på. En tid verkade det som det bara var Yashamaru som brydde sig om Gaara. När Gaara, av misstag, skadade andra på grund av sina krafter som han inte var fullt medveten om, var Yashamaru den enda som förstod att Gaara egentligen aldrig ville skada någon. Dock såg Gaaras far inte samma sak och såg istället ett misslyckat experiment som skadade byborna med vilje.

På grund av faran som Gaara utsatte andra för började Gaaras far skicka ut lönnmördare för att döda honom, men när alla försök slutade med misslyckande bad Kazekagen Yashamaru döda Gaara. Yashamaru försökte då mörda Gaara men Gaaras krafter besegrade Yashamaru väldigt lätt, vilket gjorde Gaara ledsen. Gaara försökte bortförklara Yashamarus attacker eftersom de bara var order från hans far, men Yashamaru förklarade att han hade accepterat uppdraget av egen vilja eftersom han aldrig hade älskat Gaara. Yashamaru hoppades på att genom att döda Gaara skulle han kunna hämnas sin syster, som hade döpt Gaara efter frasen "en självälskande massaker" (我を愛する修羅 Ware wo ai suru shura) som ett tecken på hennes hat mot sin son. Som ett sista försök att mörda Gaara har Yashamaru satt fast ett antal dussin explosiva lappar (Explosive notes) på sin kropp och ber honom dö med henne. Men sanden skyddar Gaara och han överlever samtidigt som han förlorar den enda person han trodde brydde sig om honom.

Gaara försökte ett flertal gånger vara vänlig gentemot andra trots deras rädsla för honom. Yashamarus handlingar och ord förändrade Gaara kraftigt. När han förstod att ingen älskade honom använde han sanden för att skapa kanjin på sin panna (愛, "Kärlek") som en symbol som betydde "demon som bara älskar sig själv". Gaara blev känslomässigt tillbakadragen och tyst och blev bitter mot alla andra än sig själv. Han lärde sig att hitta njutning och en orsak att leva genom att förgöra det stora antal lönnmördare som sändes för att mörda honom och, för att tillägga, alla som hotade hans liv. Gaaras sömnlöshet, som skapades av rädsla för att somna och bli uppäten av demonen inom honom, var ännu en orsak till hans instabilitet och hans önskan att döda. Med tiden började Gaaras far uppskatta honom för att han såg att han kunde vara till nytta, och därmed slutade han skicka lönnmördare i hopp om att Gaara skulle bli ett effektivt verktyg.

Gaaras barndom var väldigt lik Narutos, dock saknade Gaara möjligheten att kalla någon för vän. Båda var ensamma och hade en önskan att bli uppskattade, älskade och erkända som personer, utan andras fördomar - de är de själva, inte demonerna de tvingades ha inuti sig - och båda hamnade i ett desperat tillstånd. När Naruto hela tiden missförstod och trodde att hans bus och påhitt skulle ge honom uppmärksamheten han önskade, kom Gaara fram till att han kunde bevara och erkänna sin egen existens genom att döda alla som utmanade honom. I frånvaron av andras uppmärksamhet kompenserade han det genom att bara värdera sig själv. Medan Naruto hade sin vän, Iruka Umino, och Team 7 för att ge honom uppmärksamhet hade Gaara aldrig någon att binda sig till och såg konceptet med att slåss som en sak bara för honom själv, tills att han träffade Naruto.

Gaara och Shukaku[redigera | redigera wikitext]

Som värd till monstret Shukaku har Gaara möjligheten att manipulera sand. Gaara bär alltid på en kalebass-liknande kruka på sin rygg som är fylld med en stor mängd chakra-förstärkt sand som dränkts in i blod från alla hans offer. Trots att Gaara kan kontrollera vilken sand som helst, och till och med skapa sand själv genom att använda sin egen sand för att bryta loss mineraler i marken, är sanden han bär på mycket lättare att kontrollera, eftersom den innehåller en del av hans chakra. Övrig sand gör att han måste anstränga sig mer och han måste använda mer chakra för att kontrollera den. Med sin personliga sand har han inte bara sin egen sandreserv, men hans attacker ökar i både fart och kraft. Gaara kan dock inte kontrollera sand som är i kontakt med vatten.

Under en strid rör Gaara knappt sig, utan använder sanden för att attackera och skydda sig, vilket gör att han nästintill aldrig använder taijutsu. När Gaara är i strid använder han oftast sin kombination av Desert Coffin följd av Desert Funeral för att fånga och sedan döda sina fiender. Gaara kan också förstärka sin kombo genom att använda sin personliga sand för att avsluta med Desert Imperial Funeral, vilket lätt hade kunnat förgöra en hel armé. Fastän hans förmågor oftast används för attacker och skydd kan han använda sanden till en mängd andra saker, som till exempel att sväva i luften och även spionera med sitt sandöga.

Gaaras huvudsakliga skydd är hans Sandsköld som skyddar honom från skada, men den kan ändå överlistas med tillräckligt mycket fart och styrka. Om hans Sandsköld skulle ge vika har Gaara fortfarande sin Sandrustning som består av ett starkt och kompakt lager av sand som täcker hela hans kropp. Då detta ger Gaara ett nästan ultimat skydd tär det mycket på hans chakra och energi. Istället för att använda dessa förmågor kan Gaara skapa en nästintill ogenomtränglig sfär vilket ger honom ett starkare skydd och minskad förbrukning av charka. Sfären kan även skjuta ut spetsar för att genomborra fiender i närheten.

I desperata situationer kan Gaara ta skepnaden av sin shukaku i mänsklig storlek, vilket gör honom många gånger starkare än vad han redan är. Detta gör han genom att använda lager av sand för att täcka sin kropp, för att slutligen ta formen av shukakun. Eftersom denna process tar ett tag att utföra gömmer sig Gaara oftast inuti sin sandsfär för att inte bli störd i processen. Shukakuns personlighet blir nästan dominant under förvandlingen och gör Gaara mer mordbenägen än vanligt. När han väl är klar med förvandlingen har Gaara förvandlats till en shukaku i människostorlek, vilket ger honom förmågan att använda närstridsattacker till skillnad från sina typiska långdistansattacker. Gaara förlitar sig ofta på denna styrka för att förstöra allt i sin väg.

Gaara kan också ta formen av en shukaku i verklig storlek, ifall att hans shukaku i människostorlek inte skulle räcka till. I dessa fall så är Gaara begravd inuti kopian, skyddad från attacker, men utan förmåga att röra på sig. När han är i denna skepnaden kan han släppa ut shukakuns själ genom att använda Feigning Sleep Technique, vilket gör att kopian kan användas till sin fulla potential.