Gabrielle d'Estrées och en av hennes systrar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gabrielle d'Estrées och en av hennes systrar
Scuola di fontainebleau, presunti ritratti di gabrielle d'estrées sua sorella la duchessa di villars, 1594 ca. 06.jpg
Konstnärokänd
Basfakta
Tillkomståromkring 1594
TypOlja på pannå
Mått (h×b)96 × 125 cm
PlatsLouvren, Paris, Frankrike

Gabrielle d'Estrées och en av hennes systrar (franska: Gabrielle d'Estrées et une de ses sœurs) är en målning av okänd konstnär från omkring 1594.

Målningen[redigera | redigera wikitext]

Målningen porträtterar Gabrielle d'Estrées, som var mätress till den franske kungen Henrik IV. Hon sitter naken i ett badkar, med en ring i handen. Hennes syster sitter också naken bredvid henne i badkaret och håller Gabrielles högra bröstvårta i nypan.[1]

Målningen anses vara målad av en konstnär från Fontainebleauskolan.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Gabrielle d'Estrées träffade Henrik IV 1590 som 17-åring, då Henrik IV kom på besök på faderns slott Cæuvres. Hon blev en av Henrik IV:s många älskarinnor. Fadern ogillade förbindelsen och arrangerade ett äktenskap med Nicolas d'Anerval, vilket blev olyckligt och efter kort tid upplöstes. Henrik IV sökte efter några år påvens bifall till skilsmässa från drottning Marguerite för att kunna gifta sig med Gabrielle. Hon avled dock plötsligt 1599 innan han fick en sådan tillåtelse.

Hon fick tre barn med Henrik IV.

Tolkning[redigera | redigera wikitext]

Gesten med att nypa bröstvårtan tolkas ofta som ett symboliskt tillkännagivande av att Gabrielle är havande med sitt första av tre barn med Henrik IV, den blivande hertigen av Vendôme, César de Bourbon (1594–1665).[2] Den ring som Gabrielle håller anses vara Henrik IV:s kröningsring, vilken han antas ha givit till henne som ett tecken på sin kärlek strax före hennes dödsfall.

Under 1900- och 2000-talen har målningen ofta tolkats som en representation av kvinnlig homosexuell kärlek. Den användes 1991 som omslag på den franska tidskriften L’Événement du jeudi för att illustrera en artikel om lesbisk livsstil.[3] År 2002 användes motivet av partiet Die Grünen i Tyskland för en propagandaaffisch för stöd till samkönat äktenskap. Affischen visade två kvinnliga skådespelare i roller som systrarna i målningen. Bland konsthistoriker och -kritiker är uppfattningen om homoerotik i målningen delad.

Proveniens[redigera | redigera wikitext]

Under första hälften av 1800-talet hängde målningen på polishuset i Paris, där den hängde ovanför en dörr i en av de salar som allmänheten hade tillträde till. Det var inte bekant hur den hamnat där.

Målningen finns numera på Louvren i Paris.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Gabrielle d'Estrées et une de ses sœurs

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hagen, Rose-Marie; Rainer Hagen (2002). What Great Paintings Say, Volume 2. Köln: Taschen. sid. 205. ISBN 9783822813720. http://books.google.com/books?id=OWe3lPyY_GIC 
  2. ^ Louvrens webbplats: Portrait présumé de Gabrielle d'Estrées et de sa soeur la duchesse de Villars Arkiverad 27 april 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ L’Événement du jeudi Number 361, 3–9 October 1991.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]