Gaiafilosofi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gaiafilosofi är tanken att jordklotet är ett levande väsen och innehåller alla de karaktäristika vi lägger i begreppet liv - ämnesomsättning, reproduktionsförmåga (på en astronomisk tidsskala), medvetenhet med mera. Det är en så kallad gaiateori.

Sådana teorier har idag vetenskapen svårt för att acceptera som liktydigt med liv. Frågan som då ställs är om det är vår definition som är riktig, eller om livet omfattar mer än det som gäller enligt definitionen. Idag är därför en sådan uppfattning att hänföra till tro och religiös övertygelse. Frågan kan därför inte behandlas inom ramen för vetenskapsteori. Filosofins grundfråga är dock "vad är sanning", där man intresserar sig för korrespondensen mellan vår egen uppfattning och den upplevbara verkligheten.

En nutida mystiker, Martinus Thomsen har i bokverket Tredje Testamentet med sin så kallade kosmologi beskrivit grundläggande principer för hur universum (både det materiellt synliga och det andligt osynliga) skulle vara organiserat. En av dessa principer uttrycks "Liv i liv", dvs allt liv försiggår som del i något större. Ett exempel är organen och cellerna i vår kropp som lever med oss som värdvarelser. Ett organ kan ju plockas ut och även transplanteras till en annan varelse. Samtidigt är vi delväsen i Gaia, dvs jordklotets samlade livsrum bestående av mineral, växter och djur. Med denna bild framför oss, kan vi se framväxandet av internet, som en organisation av Gaia's nervsystem - det globala tankesystemet, där vi själva utgör nervernas synapser. I första hand är Gaias livsrum lokaliserat till ekosfären, men även det inre måste ses som en del av dess kropp. Därmed tillskriver vi samtidigt begreppet mineral, en form av liv. Enligt en sådan mer omfattande definition av liv, blir allt i universum en aspekt av liv, och helheten är det som somliga håller för Gud, samtidigt som döden inte längre existerar.

Se även[redigera | redigera wikitext]