Galalit

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Knappar av galalit
Galalith Synthesis SCHEMATIC V1.png

Galalit är en förening mellan kasein och formaldehyd. Den utgörs av ett finpulveriserat, syrefritt ostämne och tillverkas av skummjölk, ältas varmt med 20–35 procent vatten, eventuellt med tillsats av färg- och fyllnadsämnen. Det pressas sedan till block, stänger eller ark och torkas tills det håller cirka 30 procent vatten. Därefter ”härdas” produkten genom neddoppning i 4–5-procentig formalinlösning, en process som är mycket långvarig och kan ta upp till flera veckor.

Den färdiga produkten är en hornartad massa, som är lätt att bearbeta och polera.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Galalit hade förr stor användning som ersättning för horn, ben, sten o dylikt för prydnadssaker och olika bruksföremål, som till exempel knappar. Galalit hävdade sig väl vid sidan av plasterna på grund av egenskaper som ljusäkthet, frihet från lukt och smak, brandsäkerhet och biologisk nedbrytbarhet.[1]

När tillverkningen av petroleumbaserad plast började öka efter andra världskriget kunde galaliten inte klara konkurrens i den kommersiella användningen, även om tillverkningen fortsatte i Brasilien fram till 1960-talet.

Även om formaldehydens cancerframkallande egenskaper idag är kända, kan galalit fortfarande lätt framställas av mjölk och vinäger för hantverksändamål.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.