Galgberget, Visby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Galgen på Galgberget, strax norr om Visby.
Galgen på Galgberget, 1980.

Galgberget är ett naturreservat strax norr om VisbyGotland. Området begränsas i väster av klintkanten, i öster av länsväg 149, i söder av Visby stad.

Galgberget har fått sitt namn efter den ännu kvarvarande galgen vid vilken man i äldre tider avrättade brottslingar. Galgen består av en låg, cirkelformig stenmur från vilken tre pelare i sten reser sig. På pelarna har det vilat träbjälkar i vilka brottslingarna hängdes i rep och krokar. Man tror dock att avrättningsplatsen var i bruk fram till 1845. Tidigare var sikten fri in till Visby och från havet så att alla kunde beskåda de avrättade. I omedelbar anslutning till galgen hittade arkeologer från länsmuseet i Visby i juli 2008 benrester från närmare 30 avrättade människor. Samtliga antas ha blivit avrättade på platsen.[1]

Området har en karg växtlighet med bara kalkstensklippor och slånbärssnår. Det är ett populärt strövområde. På Galgberget finns även ruinen av en kalkugn och en motorstadion. Nu förtiden finns det även ett antal lägenheter. Under Medeltidsveckan organiserade tidigare den lokala SCA-föreningen Styringheim ett medeltida tältläger på Galgberget.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skyllborg, Charlotte (26 juli 2008). ”Hittade benrester från 30 avrättade”. Gotlands Allehanda. http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3988557. Läst 26 juli 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]