Game Boy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Game Boy
Game Boy logo.png
Gameboyline2.png
Alla Game Boy-konsoler. från vänster till höger: Game Boy, Play It Loud! Game Boy, Game Boy Pocket, Game Boy Light, Game Boy Color, Game Boy Advance, Game Boy Advance SP, Game Boy Advance SP "Mark II" (starkare belysning), Game Boy Micro.
Grundinformation
Tillverkare Nintendo
Typ Bärbar konsol
Generation Fjärde till sjätte generationen
Lansering Japan: 21 april 1989
USA: augusti 1989
Europa: 1990
Hårdvara
CPU Zilog Z80 8,4mhz i Game Boy, Game Boy Color oct Game Boy Advance (inte Micro), 16,8MHz ARM-processor (ARM7TDMI) i Game Boy Advance
Media Game Boy Cartridge med flera
Övrigt
Sålda enheter 120 miljoner
Föregångare Game & Watch
Efterträdare Nintendo DS
Den andra versionen, Game Boy pocket
Spelkassett passande till Game Boy
Spelkassett passande till Game Boy Advance

Game Boy är en serie handhållna spelkonsoler skapade av Nintendo där den första konsolen introducerades 1989. Konceptet till Game Boy föddes som en korsning mellan Nintendo Entertainment System och Game and Watch-spelen; en bärbar konsol som använde sig av utbytbara spelkassetter. Game Boy var historiens mest framgångsrika spelkonsol som såldes i 118.69 miljoner exemplar. Räknar man även in Game Boy Advance har dessa tillsammans sålts i cirka 200 miljoner exemplar. Trots de enorma framgångarna har Satoru Iwata låtit antyda att det kanske inte blir fler versioner av Game Boy.[1]

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Game Boy har likadan uppsättning knappar som NES: knapparna A, B, Start och Select samt ett styrkors (även kallat D-pad). LCD-displayen är 2,6 tum. På insidan sitter en liten högtalare och en väl beprövad variant av den kända Z80-processorn från Zilog. Konsolen drivs med batterier.

Generationer[redigera | redigera wikitext]

Game Boy har genomlevt flera generationsskiften. Original-Game Boy släpptes av Nintendo år 1989. 1996 släppte Nintendo Game Boy Pocket vilket var en förminskad och förbättrad version av original-Game Boy och med bland annat längre drifttid. På den japanska marknaden släpptes en version av Game Boy Pocket Light med inbyggd belysning. Den första betydande utvecklingen kom med Game Boy Color, följd av Game Boy Advance ("GBA") och Game Boy Advance SP. Senast i raden av Game Boy-modeller är den så kallade Game Boy Micro. Huruvida Nintendos bärbara konsol, Nintendo DS, räknas in i Game Boy-familjen är oklart, men den kan använda spelkassetter från Game Boy Advance. Samtliga Game Boy-modeller, bortsett från Game Boy Micro, upprätthåller bakåtkompatibiliteten och kan således fortfarande använda spelkassetter skapade för den första generationen Game Boy, vilket givit plattformen en livslängd på 15 år (jämför pc, Playstation). Det är däremot tveksamt om den senaste i raden av Game Boy-maskiner kan spela spel lagrade på kassetter avsedda för den allra första Game Boy-maskinen, eftersom Nintendo har för avsikt att avveckla stödet den ursprungliga Z80-processorn, för att i stället satsa på de något kraftfullare ARM-processorerna.

Konkurrenter[redigera | redigera wikitext]

Konkurrerande konsoler har inte saknats men ingen har ännu förmått rubba Nintendos grepp om marknaden. Huruvida Sony kommer att lyckas med sin Playstation Portable får framtiden visa. Exempel på konkurrerande modeller:

Spelkassetter[redigera | redigera wikitext]

Spelkassetternas utseende har liksom Game Boy enheterna fått ett förändrat utseende med tiden. De första spelen som släpptes lagrades på kassetter med ett grått plasthölje. Ibland kan några spel av senare tillverkning ha plasthöljen i andra färger som till exempel pokémon-spelen. Därefter släpptes spelen på kassetter med svarta höljen, spel med svarta höljen passar till Game Boy, Game Boy Pocket och Game Boy Color men med skillnaden att spelen får färg när de används tillsammans med den sistnämnda enheten. Spel lagrade på kassetter med transparenta höljen passar till Game Boy Color men inte till de tidigare modellerna. Game Boy Advance kassetterna är mindre till storleken jämfört med tidigare spelkassetter och passar därför inte heller i någon av de tidigare Game Boy modellerna, men de går att använda tillsammans med en Nintendo DS. Kassetter med spel till Nintendo DS passar i skrivande stund endast till Nintendo DS.

Vissa kassetter har fått kritik för att åtskilliga gånger ha förlorat sin information. Spelare har klagat bland annat på pokemon-spelen eftersom den sparade filen blivit förstörd och ett nytt spel måste startas om en eller flera gånger. Anledningen är okänd. Det kan vara ett batteri i kassetten som är orsak.

Vissa Game Boy-spel har utökade funktioner som till exempel inbyggd skakfunktion (Star Wars: Episode I: Racer), ljussensor (Boktai: The Sun is in Your Hand) eller rörelsesensor (Yoshi's Universal Graviation och Wario Ware Twisted!) dessa spel kan bli svåra att nyttja till fullo i till exempel en Game Boy Player.

Officiella tillbehör[redigera | redigera wikitext]

Till plattformen har åtskilliga tillbehör utvecklats, bland annat följande i listan nedan. Observera att tillbehören inte alltid kan användas på alla Game Boy enheter då de i vissa fall har fått olika design på kontakter m.m.

 • Game Boy Link cable - en kabel som låter två till fyra spelare spela mot varandra (eller som i Pokémon-spelen, byta figurer).
 • Game Boy Camera - en enkel digitalkamera som tar svart/vita bilder, tillbehöret finns i färgerna röd, gul, grön och blå.
 • Game Boy Printer - en skrivare med vars hjälp det är möjligt att få kopior på bilder tagna med tillbehöret Game Boy Camera.
 • Super Game Boy - egentligen ett tillbehör till Super Nintendo som gör det möjligt att spela Game Boy-spel på en vanlig tv.
 • Game Boy Player - egentligen ett tillbehör till Nintendo Gamecube men den gör det möjligt att spela Game Boy-spel på en vanlig tv.
 • Game Boy Advance Wireless Adapter - ett tillbehör som gör det möjligt att spela trådlöst, få spel stödjer dessvärre detta tillbehör.

Game Boy-modeller[redigera | redigera wikitext]

 • Game Boy (Original) (1989) Ursprungligen grå till färgen, men har även funnits i andra färger.
 • Game Boy Pocket (1996) Släppt i flera färger, röd, gul, grön, blå, svart, rosa och transparent.
 • Game Boy Light (1996) endast släppt på den japanska marknaden.
 • Game Boy Color har bland annat funnits i färgerna, gul, turkos, lime, cerise och lila.
 • Game Boy Advance har bland annat funnits i färgerna lila-blå, vitt, rosa (transparent).
 • Game Boy Advance SP ursprungligen silvermetallic till färgen, men finns även som rödmetallic, blåmetallic och svart. Har kommit ut i Limited Edition som The Legend of Zelda Edition (guldmetallic med Triforce-dekorationer), Pink Edition (rosametallic), NES Classics Edition (designad som en gammal japansk NES) och Tribal Edition (silvermetallic med svarta dekorationer). Game Boy Advance Sp har släppts i en version med kraftigare belysning, de är grafitgrå eller pearl blue till färgen.
 • Game Boy Micro (2005) finns i silver, grönmetallic, rosametallic, blåmetallic, svart och classic (ser ut som blandning mellan gammal japansk NES och ett Game & Watch-spel). Denna modell kan bara spela Game Boy Advance-spel.

Game Boy har även en storebror i form av Nintendo DS som förutom ett eget format även kan spela Game Boy Advance-spel. Se egen artikel för olika modeller av Nintendo DS.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]