Garmarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Garmarna
Garmarna - 17 03 2002.JPG
BakgrundSverige Sverige
GenreFolkmusik
År som aktiva1990–idag
Webbplatswww.facebook.com/Garmarnaoffical
Medlemmar
Stefan Brisland-Ferner
Emma Härdelin
Jens Höglin
Gotte Ringqvist
Rickard Westman

Garmarna är en svensk folkmusikgrupp från Medelpad, Hälsingland och Jämtland. Garmarna spelar mycket gamla ballader och visor, och har även spelat in verk av Hildegard av Bingen.

Gruppens musik kallas ibland folkrock. Bandet har spelat på rocktillställningar såsom Hultsfredsfestivalen och legat på topplistor i både USA och Frankrike. 1996 fick de en Grammis för skivan Guds spelemän. 1997 ställde de upp i Melodifestivalen med En gång ska han gråta, skriven av Mats Wester och Py Bäckman. Den slutade på åttonde plats.

Efter några års turnerande i kölvattnet av albumet Hildegard von Bingen (2001) påbörjade bandet ännu ett album, men detta färdigställdes aldrig då bandets medlemmar fokuserade på studier, arbete och familjebildning.

Efter några års paus började bandet spela sporadiskt och efter en succékonsert på Festival Medieval i Tyskland 2013 började man på allvar planera ett nytt album. 2015 skrev bandet ett nytt skivkontrakt med BMG Scandinavia och påbörjade arbetet på albumet 6. I oktober 2015 släpptes singeln Över Gränsen, där den samiska rapparen och aktivisten Maxida Märak medverkade.[1]

I mars 2016 släpptes andra singeln Öppet Hav. Här sjunger sångerskan Emma Härdelin duett med rock- och punklegendaren Joakim Thåström. I april samma år släpptes albumet 6, där bandet tog sin fusion av electronica, rock och folkmusik ytterligare ett steg framåt. Till skillnad från tidigare skivor så innehåller albumet enbart nyskrivna texter. Texterna till låtarna Ingen och Labyrint är skrivna av Annika Norlin.

En del av Garmarna baseras på Alf Härdelins texter och arbeten.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]