Garrett Hedlund

Från Wikipedia
Garrett Hedlund
Garrett Hedlund, 2010.
FöddGarrett John Hedlund
3 september 1984[1] (39 år)
Roseau, Minnesota, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidHorizon High School
Sysselsättningmodell, sångare, skådespelare
Politiskt parti
Demokratiska partiet
PartnerKirsten Dunst (2012–2016)
Emma Roberts (2019–2022)
Barn1
Redigera Wikidata

Garrett John Hedlund, född 3 september 1984 i Roseau, Minnesota, är en amerikansk skådespelare med svenskt påbrå.

Tidigt liv och familj[redigera | redigera wikitext]

Garrett Hedlund växte upp på en gård i Minnesota, men familjen flyttade till Scottsdale i Arizona. Där började han ta privata dramalektioner. Efter att ha tagit examen vid Horizon High School i Phoenix, Arizona, flyttade han direkt till Los Angeles för att börja en skådespelarkarriär.

Hans familj består av föräldrarna Robert Hedlund och Kirsti, född Yanish, samt äldre syskonen Nathaniel och Amanda. Föräldrarna skilde sig när Hedlund var liten. Fadern är av svensk härkomst. Hans farfar var svensk.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Hans första jobb var ett modelljobb för Teen Magazine när han gick andra året i high school. Han spelade amerikansk fotboll i ett år när han gick i high school. Har alltid varit intresserad av att spela teater, modella och fotografering.

Hedlund fick rollen i filmen Troja som Patrokles, kusinen till Akilles (spelad av Brad Pitt) bara månader efter det att han flyttat till Los Angeles för att satsa på en karriär som skådespelare.

Inför inspelningen av Troja gick Hedlund upp i vikt, och inför inspelningen av Friday Night Lights lade han på sig ytterligare några kilon för att sedan slimma ner sig inför rollen som Jack Mercer i Four Brothers. Han färgade håret svart inför Eragon och han lät håret växa till Georgia Rule för att sedan raka av sig det till inspelningen av Death Sentence.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Hedlund hade ett förhållande med Kirsten Dunst mellan 2012 och 2016.

I mars 2019 inledde Hedlund ett förhållande med skådespelerskan Emma Roberts.[2] I augusti 2020 tillkännagavs att de väntade sitt första barn.[3]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Discogs, Garrett Hedlund, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Stjärnparet bryter förlovningen”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/6jnjEr. Läst 16 oktober 2020. 
  3. ^ ”Gravidlycka – stjärnparet uppges vänta sitt första barn”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/P9Kj95. Läst 16 oktober 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]